Шок! Изтриха името на Нютон от учебниците

Било част от борбата срещу расизма

Шок! Изтриха името на Нютон от учебниците | StandartNews.com

 

Борбата с расизма изтри името на смятания за най-голям математик, физик, астроном и алхимик в световната история Исак Нютон. На учители в Ню Йорк им е забранено да наричат законите на Нютон с името на създателя им заради цвета на кожата му. Така училището се включило в борбата срещу превъзходството на бялата раса, пише City Journal.

„Ние повече не казваме, че това са закони на Нютон, а ги наричаме трите фундаментални закони на физиката. Казаха ни, че трябва да се „децентрализира белотата“ и че децата трябва да се научат, че във физиката има нещо повече от Нютон, обяснил един от учениците.

Преди седмица пък стана ясно, че в щата Орегон ръководството на училище намерило расизъм в учебната програма по математика. Департаментът по образование на щата се обединил около мнението, че превъзходството на бялата раса се изразява в начина, по който се търси правилния отговор на задачите. Според тях досегашната математика била доминирана от Западната цивилизация, а това не е правилно, защото освен наложената система имало и китайски сметала, както и различна бройна система в някои африкански племена. Затова и оттук нататък се въвежда нов предмет, който се нарича етноматематика. Той ще включва мултикултурно образование по предмета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай