Петък,

Шок! Изтриха името на Нютон от учебниците

От: стандарт -
1527
Шок! Изтриха името на Нютон от учебниците
A
A
A

 

Борбата с расизма изтри името на смятания за най-голям математик, физик, астроном и алхимик в световната история Исак Нютон. На учители в Ню Йорк им е забранено да наричат законите на Нютон с името на създателя им заради цвета на кожата му. Така училището се включило в борбата срещу превъзходството на бялата раса, пише City Journal.

„Ние повече не казваме, че това са закони на Нютон, а ги наричаме трите фундаментални закони на физиката. Казаха ни, че трябва да се „децентрализира белотата“ и че децата трябва да се научат, че във физиката има нещо повече от Нютон, обяснил един от учениците.

Преди седмица пък стана ясно, че в щата Орегон ръководството на училище намерило расизъм в учебната програма по математика. Департаментът по образование на щата се обединил около мнението, че превъзходството на бялата раса се изразява в начина, по който се търси правилния отговор на задачите. Според тях досегашната математика била доминирана от Западната цивилизация, а това не е правилно, защото освен наложената система имало и китайски сметала, както и различна бройна система в някои африкански племена. Затова и оттук нататък се въвежда нов предмет, който се нарича етноматематика. Той ще включва мултикултурно образование по предмета.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички