Шеф Манчев в УХТ за Деня на отворените врати и финала на конкурс „Млади изследователи“

Денят на отворените врати в Университета по хранителни технологии ще се проведе на 28 април 2023 г.

Шеф Манчев в УХТ за Деня на отворените врати и финала на конкурс „Млади изследователи“ | StandartNews.com

Денят на отворените врати в Университета по хранителни технологии ще се проведе на 28 април 2023 г. Всички желаещи да продължат образованието си в УХТ ще могат да посетят катедри и лаборатории, за да видят къде и как се провежда обучението, а също и да обсъдят с преподавателите специалности, към които имат интерес, каза зам.-ректорът по учебна дейност доц. Христо Спасов.

Както всяка година в двора на висшето училище ще бъдат разположени шатри, на които студенти от трети и четвърти курс ще представят свое производство храни, изработени по класически технологии или по иновативни рецепти. Посетителите ще опитат различни месни продукти, сирена и кашкавали, сладкиши, хлябове.

В същия ден ще се проведе и финалът на Националния конкурс „Млади изследователи 2023“, в който се състезават ученици от 10 -ти до 12 -ти клас. Специален гост на събитието ще бъде шеф Иван Манчев, който ще участва в награждаването на победителите.

Тази година конкурсът се провежда едва за втори път, а броят на участниците е почти 3 пъти по-голям спрямо миналата година - 67 отбора от 25 училища в цялата страна. Всеки тим включва от един до трима ученика и учител (училищен ментор).

Темите са много разнообразни - свързани са с традиционната българска кухня, старите рецепти, както и нови храни и напитки, натурални компоненти, анализи на храни и напитки. Участници работят в сферата на  кулинарния туризъм, българските празници и фестивали, както и в развитието на туристическите дестинации. Ще бъдат представени естествени репеленти, нови козметични продукти и интересни предприемачески идеи, заяви доц. Десислава Вангелова, главен организатор на конкурса. Конкретната тема е избор на всеки отбор, а разработките се предават до 14 април 2023 г., които ще се оценяват от комисии. Оценката е сбор от точките, получени за разработката и при защитата на финала на конкурса.

За спечелилите призовите места са осигурени парични награди – за първо място - 1000 лв., за второ място - 300 лв., а за трето място - 200 лв. Класирането на зрелостниците се признава за оценка от кандидатстудентски изпит и с нея имат възможност да се запишат в УХТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай