Само по една родителска годишно

Школските шефове иска да се спре със събирането на пари в клас

Само по една родителска годишно | StandartNews.com
  • Директори предлагат на МОН нови правила
  • Школските шефове иска да се спре със събирането на пари в клас
  • Новата учебна година е на прага, а с нея и нови правила за ученици и учители. МОН въвежда оценяване на учители, по-малко родителски срещи в замяна на повече изпити. Прочетете и останалите промени.

Школските директори започваха да се отказват от родителски срещи, след като в клас влязоха електронните бележници и дневници. Шефът на 119 СУ Диян Стаматов отправи предложение в клас да има само една родителска среща в началото на годината, където родителите да получат първите инструкции за това как трябва да се подготвят децата. При това на срещата не бива да бъдат събирани никакви пари. "Миналата година, когато въведохме електронните дневници и бележници, ние решихме изцяло да се откажем от родителските срещи, защото и без това родителите получават пълна обратна връзка за това, какво се случва с детето им. Тоест, от едната крайност минахме в другата. С течение на годината обаче майки и татковци, които идваха при нас по различни празнични поводи, споделиха, че им липсва срещата в началото на годината, когато учителят може да сподели кое е новото за училището и учебната година, за предстоящите изпити", разказа пред "Стандарт" Стаматов. "Родителите искат все пак да се почувстват част от общност, но не и безсмислено да си губят времето в срещи, по време на които или учителят няма време да отдели внимание на всекиго, или се превръщат в касичката на класа за годината. Точно поради тази причина аз ще предложа в началото на учебната година да има само една родителска среща, на която родителите да се запознаят с новостите, но на нея да не се събират абсолютно никакви пари от родители. Иначе искам да въведем нещо, което е характерно за много от училищата в Европа, има го например в Австрия - предварително планирани индивидуални срещи с родителите, където те да получат лична информация за напредъка на своето дете. Разбира се, това е различно от случаите, когато подобна среща става заради някакъв инцидент, и те ще се насрочват 20-30 дни преди това. Смятам, че дори и родителят да е много натоварен, той може да си насрочи време, дори и извън работното, или да помоли работодателят да го пусне, за да научи какво се случва с детето му в училище. Преподавателите могат да прозвъняват родителите малко по-рано, за да проверят дали те ще бъдат свободни в уговорения час. В някои европейски страни дори и това не се случва - родителят е задължен да се яви на уговорената среща", коментира Стаматов. Той настоява също родителите да сключват договори с учителите за своите ангажименти спрямо класа. "В същото време правим и ремонт, който ще позволи децата да могат да обядват и  закусват на мека мебел във фоайето. Започна и санирането на сградата на 119-то СУ, което ще ни спести около 30 на сто от парите за парно. Стаите на децата от втори и трети клас вече са разчупени и с нови цветове, а една от съществените промени е свързана с това, че в училище ще се влиза с  врата, свързана с фотоклетка, вместо децата да бутат с ръце тежката за тях входна врата.

  • Родители плащат по 1000 лв. за уроци в 10-и клас

Родители на десетокласници вече плащат по 1000 лева за уроци в десети клас. Това е и най-новата тенденция, след като през тази година с новия образователен закон десетокласниците вече трябва да държат изпити по български език и математика. Причината е, че гимназията вече се състои от два етапа - първият завършва в десети, а вторият в 13 клас.
Учениците от десети клас трябва да се запознаят с всички български автори от конспекта, въпреки че оценката им служи по-скоро за констатация на МОН как са се подготвили за училище, а не и за техни реални резултати.
Частните школи, които основно подготвят седмокласници и дванадесетокласници за изпитите, вече откриват и подготовка само за десети клас. Средната цена на час е 5 лева, разказва Живка Андреевска, директор на частната школа "Софроний". Учениците може да изберат само единия модул - например български или математика. Има записани например деца от СМГ, които чувстват нужда да се подготвят добре само по български, където обучението им куца, а с математиката са на "ти". Увеличава се и броят на учениците, които се записват още от шести клас на частни уроци.
Между 5 и 25 лева като цяло е цената на частните школи и уроци - в зависимост дали учиш в школа с други деца или с индивидуален преподавател. Все по-често се среща и формата, при която семействата могат да плащат онлайн и да теглят уроците на съответния преподавател, които той е споделил в нета.

  • 200 лева за тетрадки и радица

200 лева е средната цена за подготовка на ученик тази година. В нея обаче влизат само помагалата, тетрадките и раницата. За дрехите е нужен друг бюджет. Цената на тетрадките тази година започва от 50 стотинти и стига 50 лева. Раниците пък варират от 20 до 200 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай