Родители скочиха срещу връщането на децата в клас

Написаха отворено писмо до министрите на образованието и здравеопазването

Родители скочиха срещу връщането на децата в клас | StandartNews.com

Родители скочиха срещу връщането на децата от 1 до 4 клас в клас. Две организации - Science in the Crisis и Родители за безопасно образование написаха отворено писмо до министрите на образованието и здравеопазването Красимир Вълчев и проф. Костадин Ангелов, с което се обявяват срещу присъственото обучение от 4 януари на децата в детските години и в училище от 1 до 4 клас.

Подобно решение в условията на реалната епидемична обстановка пряко излага на огромен риск живота и здравето на голяма част от българските граждани, се казва в писмото. Твърденията, че децата нямат основен принос за разпространението на Covid-19 и че отварянето на училищата не представлява опасност, лесно могат да бъдат оборени, защото заключения въз основа на натрупана до момента информация в света сочат обратното, изтъкват двете организации.

"Научните данни и заключения от голям брой масови проучвания, публикувани в едни от най-престижните научни, в т.ч. медицински журнали (Lancet, SCIENCE, BMJ и други), категорично показват, че училищата са основно място за разпространение на COVID-19 поради редица ключови фактори: особености на помещенията; липсата на вентилация в учебните помещения; големият брой ученици и учители, присъстващи на едно място; начинът, по който се провеждат учебните занятия; общуването и поведението, характерни за децата; липсващата или неясно изразена симптоматика при децата. Тези особености са решаващи за разпространението на заразата от новия коронавирус в общността”, пишат двете родителски организации.

Те припомнят, че според Масачузетската обща болница (MGH) към Харвардския университет и детското ѝ отделение, заразените деца имат значително по-високо количество на вирусни частици в дихателните пътища, отколкото възрастните. "Преносимостта или рискът от заразяване са по-големи при наличие на повишени количества вирусен товар. И дори когато децата проявяват симптоми, типични за COVID-19, като треска, хрема и кашлица, те често се припокриват с общи детски заболявания, включително грип и обикновена настинка, в следствие на което правилното диагностициране на COVID-19 е наистина затруднено. Децата не са защитени срещу този вирус и не трябва да бъдат изключвани като потенциални разпространители, според д-р Алесио Фасано, директор на Мукозния имунологичени биологичен изследователски център в MGH”, се казва още в писмото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай