Първи турнир по шах за 70-та годишнина на УХТ

Йордан Радев, второкурсник от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", спечели първия турнир по шахмат, организиран от Студентския съвет на Университета по хранителни технологии - Пловдив.

Първи турнир по шах за 70-та годишнина на УХТ | StandartNews.com

Йордан Радев, второкурсник от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", спечели първия турнир по шахмат, организиран от Студентския съвет на Университета по хранителни технологии - Пловдив.

Проявата е част от събитията, с които УХТ чества 70 години от основаването си. В състезанието се включиха 14 любители на древната игра. То се проведе в библиотеката на висшето училище в 5 кръга по Швейцарската система. Съдия беше международният майстор Николай Велчев. 

"Това е първият студентски турнир и от ръководството с радост подкрепихме неговото провеждане", заяви преди старта ректорът на УХТ-Пловдив проф. Пламен Моллов. В духа на шахматните традиции той обяви, че победителят в турнира има шанс да удвои паричната си награда, ако в мач с него на финала успее да направи реми, или да я утрои, ако го победи.

"Шахматът е като любовта и музиката, притежава силата да прави хората щастливи", цитира Николай Велчев известния немски шахматист Зигберт Тараш, след като обяви регламента на турнира.

Участниците бяха предимно младежи, сили и умения с тях премери само една дама - Христиана Хубенова, втори курс "Хранене и туризъм" в УХТ. Тя обаче се оказа най-вдъхновена от турнира и предложи да се създаде клуб по шах в Университета.

Надпреварата беше изключително оспорвана, всички състезатели играха с огромен хъс и тайно се надяваха да седнат срещу ректора, за да премерят сили с него. Йордан Радев победи с 2:0 на финала второкурсника от УХТ Атанас Александров от специалност "Технология на храните и ароматно-вкусовите продукти". Двамата приключиха с по 4,5 точки и се наложи са играят допълнителни партии за първото място, което вдигна още градуса на емоциите.

Трети завърши Андриан Михайлов, който учи „Лингвистика“ в ПУ "Паисий Хилендарски".

Проф. Пламен Моллов награди тримата призьори с купи и медали. Всички участници получиха книгата на Николай Велчев "Шахмат. Позиционната игра" и веднага се наредиха на опашка, за да си вземат автографи от него.

На финала се проведе и очакваният от всички мач между победителя и ректора, в който проф. Пламен Моллов победи в две партии шампиона Йордан Радев.

"Проф. Моллов е един от най-силните шахматисти в страната, истински гросмайстор сред ректорите и професорите", заяви Николай Велчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай