Проверяват с полиция за отсъствия в училище

Заключиха вратата, учениците скачаха от първия етаж, твърди директорка в Ботевград. Катя Ценева не може да се справи, казват от РУО-София

Проверяват с полиция за отсъствия в училище | StandartNews.com

Зрелищна акция в ботевградско училище изправи на нокти учители и ученици. Образователни инспектори и полицаи влязоха на проверка в гимназия "Стамен Панчев" заради голям брой отсъстващи ученици и нередности в документацията, съобщи  bTV. 

По думите на директора на гимназията Катя Ценева и на преподаватели, заради проверката сградата е била заключена, а децата - стресирани.

Инспекцията в учебното заведение е била извършена в петък. Учителите разказват, че са видели учениците да скачат от първия етаж на училището, за да излязат в голямо междучасие. Проверяващите обаче отричат подобни твърдения. Те обясняват, че един полицай на входа задържал закъснелите за минути, за да е коректно преброяването на присъстващите вътре. Причината за тази мярка била, че при предишни проверки се оказвало, че след влизането на инспекторите броят на учениците рязко се увеличавал.

Росица Иванова от РУО-София област увери, че не е имало напрежение сред учениците. То се създало от самите педагози.

Проверката установила, че 57% от децата отсъстват. Директорката на училището обясни, че е безсилна да накара децата да посещават часовете, тъй като родителите им не ги пускали.

"Родителят е този, който ще пусне детето си. Аз отивам и казвам, че това дете трябва да дойде, а той казва: „Няма да дойде”. Какво да направя аз?", попита директорът на гимназията Катя Ценева.

"За съжаление констатациите от извършените проверки в училище говорят точно обратното – за крайна невъзможност на този директор да се справя със служебните си задължения", коментира от своя страна Росица Иванова.

Проверката, извършена от Регионалното управление на образованието, се дължала и на резултата на зрелостниците на матурите - среден успех 2.87.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай