Просветният министър с прогноза за връщане в клас

Той припомни, че страната ни е успяла бързо да организира онлайн обучение

Просветният министър с прогноза за връщане в клас | StandartNews.com

Според образователния министър Красимир Вълчев сложната ситуация с коронавируса и присъствието на учениците в училище ще продължи поне до април-май догодина. Незавидната прогноза той направи в предаването "Беновска пита" по Канал 3, но подчерта, че не могат да оставят за толкова дълго време подрастващите затворени по домовете им.

"Не мисля, че ситуацията ще позволява трайно връщане на всички ученици до пролетта, по-скоро частично или редуване", предположи като възможен вариант министърът.

"Ще има изпити за 4, 7, 10 и 12 клас. Ако са повече карантинираните, може да се проведе онлайн изпит. Вероятно ситуацията ще продължи до пролетта - до април-май, но не можем да затворим учениците дотогава", категоричен бе Красимир Вълчев.

Той припомни, че страната ни е успяла бързо да организира онлайн обучение. То е компенсаторно, но е само частично.

Близо 4,8 млрд. е бюджетът за образование, отпуснати са 14 млн. за техника, 15 млн. за подпомагане на бюджета на министерството, бяха пренасочени и други средства, изброи министърът.

 "Училищните бюджети са по-добре отколкото миналата година, над 85% от средствата ще отидат за оборудване, пречистватели на въздуха, дезинфектанти, всяко училище решава само как да ги разходва", съобщи Вълчев.

 "Нямаме възможност да дадем на всяко дете устройство, 107-108 хил. ще бъдат закупени. 20 000 устройства са в процес на доставка. 18 000 вече са предоставени. Малко над 30 000 деца не учат поради липса на електронни устройства. Има и деца със скъпи смартфони, но не са ангажирани. В момента едни училища подпомагат други", обясни още просветният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай