Просветният министър каза ще забраняват ли телефоните в клас

В класната стая може да се ползват и други електронни устройства

Просветният министър каза ще забраняват ли телефоните в клас | StandartNews.com

Министърът на образованието и науката Галин Цоков отрече тази сутрин в интервю за Нова телевизия, че се готви забрана за внасяне на смартфони от учениците в класните стаи.

По повод влизането на децата в час с мобилни телефони, той обясни, че в класната стая може да се ползват и други електронни устройства, има много интересни световни модели, които дават възможност за пълна хибридизация на обучението. Пътят за "забрана" на смартфоните и телефоните в класната стая преминава през ангажирането на децата в самия процес на обучение - те да участват активно, за да нямат време за други неща, свързани с телефоните, каза Цоков.

В момента се правят проучвания за възможностите за въвеждане на определени рамки за използване на електронните устройства, включително изкуствения интелект, които ще помогнат на учители, родители и ученици да са спокойни как се ползват смислено електронните устройства в класната стая, каза още министърът.

Цоков разказа и за въвеждането на дигиталната раница, като допълни, че няма как хартиените учебници да отпаднат напълно. Но това, което успяхме да направим и да заработи, е една уникална платформа за обучение. В дигиталната раница са всички учебници в pdf формат. И амбицията ни е в следващата година тя да бъде напълнена и с материали на самите учители, обясни министърът.

От понеделник влиза в сила електронната извинителна бележка за учениците. Колко ще струва издаването й обаче ще се определи от здравното министерство, обясни Галин Цоков.

Още след 25 септември нашата система бе готова да транслира тези бележки към електронните дневници, каза Цоков и обясни пътя, по който ще се случва това. Лекарят ще издава бележката след посещение и въведени данни в системата на здравната каса. Те ще се издават и насочват към електронната система на училищното образование само след извършен преглед. Дори има 2 часа, в които лекарят може да коригира бележката, и тогава вече тя заминава към системата на МОН.

МЗ ще реши за цената. При някои лични лекари е безплатно, при други 1-2 лева, обясни министърът.

Той даде пример, че миналата година е имало 270 хиляди отсъствия на ученици. По 50 отсъствия на ученик се падали средно. И това е една от основните причини за отпадане от образователната система. Тази електронна система ще освети този процес, каза Цоков.

Електронната бележка ще намали административната тежест на класните ръководители - около 3 работни дни е спестеното време, за да може те да се занимават със своите ученици.

На въпрос дали се обмисля съкращаване на лятната ваканция и по-ранно започване на учебната година от 1 септември, той отговори: Не са обсъждани сега тези варианти. Основният проблем в нашата образователна система наистина са по-малките учебни дни като брой, което означава и по-голяма натовареност на учениците в учебните дни, в които те присъстват в училище. Може би това ще е следващият анализ, който трябва да направим задълбочено и в следващите месеци да дадем някакви предложения.

Всичко, което се вземе като обсъждане с родители и общественост, трябва да почива на данни и на изследвания. Можем да направим това и да го представим на родителите като вариант за действие, допълни министърът.

Той успокои, че началният час за започване на училище трябва да остане 8 часа, а изключенията са за училищата на двусменен режим, които започват от 7,30 ч. Това са само 10% от училищата в България.

По повод скандалният случай в Пловдив с училище, в което са писали оценка на мъртва ученичка, министърът каза, че очаква в началото на следващата седмица окончателния доклад с препоръки.

От проверката на РУО са установени наистина тези факти - че са писани присъствия, след това оценки, които са били манипулирани след това в електронния дневник. Ще бъдат взети всички мерки не само по отношение на това училище, да не се случват такива неща и това да бъде един отрицателен пример как не трябва да се грижим за деца в рамките на българското образование. Този пример е възпитателен - учителите, които са призвани да дават пример на своите ученици и да ги възпитават, никога не трябва да правят подобни неща, коментира проф. Цоков.

На практика след като ученикът присъства по документи, получават си средствата по делегираните бюджети, допълни той.

Преди два дни бе уволнена директорката на училището. След доклада в министерството ще видим и кои са преподавателите, които са манипулирали оценки, каза още министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай