Проф. Семов: Учебниците са изпрани

От тях не може да се разбере какво е било лошото на турското робство

Проф. Семов: Учебниците са изпрани | StandartNews.com

Учебниците за изпрани. От тях не може да се разбере какво е било лошото на онзи 500-годишен период, затова и героизмът на опълченците не може да бъде разбран. Няма как да разбереш делото на Левски и Ботев, ако не знаеш срещу какво са се бунтували. Това коментира пред Нова тв конституционният съдия проф. Атанас Семов. И заяви: „Тук става дума за една тежко и криво разбрана политическа коректност”.

„Ние имаме изключително минало. Има много народи, които нямат и петънце от нашето такова. Само три държави в Европа са по-стари от нас – Гърция, Италия и Франция”, припомни проф. Семов. И допълни: „Три четвърти от държавите на ЕС са били създадени, когато ние сме се освободили и вече сме имали дълга история. Изключително важно е миналото да не бъде повод за напрежение, а да бъде опора за националното ни самосъзнание”.

 „В никакъв случай образованието не трябва да насажда омраза. Но това да не носиш омраза, не означава да забравиш миналото си. В учебника по История за трети клас пише, че българите са се надигнали срещу чуждата власт. Милите те, защо сме се надигали срещу тях. На децата трябва да бъде обяснено, че тези хора са събирали кръвен данък, че са били душмани и са взимали най-добрите деца на България за еничари”, казва Семов.

„Включванията от паметника Шипка, показаха хора със свободен дух, хора, осмислящи свободата. В това отношение сме свободни. Не сме свободни обаче от тегобите на миналото си, не сме се освободили от разделителните линии”, продължи анализа си проф. Семов.

Той изрази и мнението си по темата за датата на националния ни празник. „Дали 3 март трябва да е националният празник на България е един безумен и безкраен спор. Според мен тази дата разделя само сериозните от глупавите хора. Не съм чул падането на Бастилията във Франция да разделя някого”, каза Семов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай