Проф. Денков: Малките ученици ще са без маски

На 15 септември всички класове ще са в училище, каза министърът на образованието

Проф. Денков: Малките ученици ще са без маски | StandartNews.com

Обмисляме как малките ученици от 1 до 4 клад да са без маски в час. Това обяви министърът на образованието проф. Николай Денков пред Нова тв. Предложението е децата да са без маски, като на всеки 15 минути прозорците ще се отварят, за да се проветри стаята, ако времето позволява.

В детските градини малчуганите категорично ще са без маски, каза министърът.

На 15 септември всички класове ще са в училище, тържествата в училищните дворове са на открито и не ме притесняват, каза министърът. След това районните здравни инспекции ще реешават дали учениците ще минават на дистанционно обучение в зависимост от епидемиологичната обстановка. С приоритет да учат присъствено ще са най-малките, както и учениците от седми и 12-ти клас.

Обмисля се и вариант децата да бъдат тествани всяка седмица. Това може да стане със съгласието на родителите. Тестването трябва да бъде подходящо за децата, има тестове във формата на близалки, например, каза проф. Денков.

С 5% са се увеличили ваксинираните учители през последния месец. Надяваме се през септември да има още ръст на имунизираните преподаватели, каза още Денков.

По думите му, обществото не е повярвало на науката за ваксините заради разнопосочните послания, които се отправят. Аз съм "за" ваксинацията, дал съм личен пример. Но налагането на драстични мерки като задължителна ваксинация не работи, казва министърът.

Около 1% са ваксинираните деца над 12 г., което също е изключително малко. "Ако децата ви са здрави, ваксинирайте ги", призова министърът.

44 000 таблети са поръчани, но част от тях ще дойдат през септември - 15 000, а останалите 25 000 - през октомври. 4000 вече са раздадени, каза проф. Денков. Медиаторите тръгват още от 16 септември, за да работят със семействата и децата - първо те да влязат в клас и второ, да ги обучат.

За университетите министърът каза, че ако към 1 октомври обстановката е като сега, очаква студентите също да започнат присъствено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай