Проф. д-р Георги Апостолов: Студентите ни имат пряка връзка с работодателите

Качеството и стандартът на обучение при нас са съпоставими с тези, които се предлагат в престижни чуждестранни университети

Проф. д-р Георги Апостолов: Студентите ни имат пряка връзка с работодателите | StandartNews.com

- Проф. Апостолов, може ли да ни представите накратко Международното висше бизнес училище?

- Международното висше бизнес училище (МВБУ) е създадено през 1992 г. като Българо-датски колеж по търговия, експорт и маркетинг. През 2002 г., с решение на Народното събрание, то получава настоящото си наименование и статут. Съвсем наскоро получихме поредната си институционална акредитация от НАОА с изключително висока оценка - 9.35 - с максималния срок на валидност от 6 години. Тя е с цели 37 пункта по-висока от предишната и ни поставя в челните места на висшите училища в страната. Всъщност, такива места ни отрежда и Рейтинговата система. От 2004 г. досега вътрешната ни система за управление на качеството периодично е сертифицирана от световно известната агенция Lloyd's Register от Великобритания (сега LRQA) за съответствие с международния стандарт ISO 9001:2015.

- Какъв е профилът на обучението, кое то предлагате?

- Ние сме специализирано частно висше училище, осъществяващо обучение в трите степени на висшето образование - "бакалавър", "магистър" и "доктор" - в професионалните направления "Администрация и управление", "Икономика" и "Туризъм". Те също са акредитирани от НАОА с високи оценки. Всъщност, профилът на Международното висше бизнес училище следва утвърден в цял свят модел и затова сме член на Мрежата на международните висши бизнес училища (NIBS) със седалище в Нидерландия. 

Студентите ни се обучават в редовна, задочна и дистанционна форма в гр. Ботевград и в София, където е Центърът ни за дистанционно обучение. Разполагаме със собствена, изключително модерна и високотехнологично обезпечена учебна среда. Платформата ни за дистанционно обучение е оценена в процеса на акредитация на най-високото 4-то ниво, степента на дигитализация на административните дейности в училището ни също е много висока. Това е съвсем накратко профилът ни. 

- А кои са най-търсените Ви специалности, какво предпочитат да учат студентите при Вас?

- Динамиката на търсенето на нашите програми е различна през годините и съответства на актуалните потребности в бързо променящата се днес икономическа и технологична среда. През последната година сред най-търсените ни бакалавърски програми са: "Бизнесадминистрация и предприемачество", Бизнесадминистрация и приложна психология", "Бизнесадминистрация и дигитален мениджмънт", Бизнесадминистрация и управление на проекти", "Дигитален маркетинг", "Маркетинг, иновации и комуникации", "Туризъм и предприемачество", "Финанси и счетоводство", "Международен бизнес". 

Същевременно сред най-популярните ни магистърски програми са: "Предприемачество и иновации", "Бизнес психология", "Дигитален маркетинг", "Управление на проекти", "Бизнесадминистрация и иновации в здравеопазването", "Бизнес финанси", "Финанси и инвестиции", "Управление на туризма".

Изобщо, стремим се да предлагаме гъвкави и иновативни образователни програми, в които са силно застъпени интердисциплинарни и междусекторни връзки - самостоятелно или в партньорство с други висши училища или бизнес организации. Проучваме внимателно потребностите на стопанския ни живот, социалните предизвикателства и интензивното технологическо развитие и се стремим да предлагаме обучение, което надгражда знания и развива ценни умения и компетенции. Така например, най-новите ни магистърски програми, които наскоро акредитирахме и предстои да обявим, са "Кръгова икономика и предприемачество", "Управление на човешките ресурси и трудова психология".

- Споменахте за програми, които предлагате в партньорство с други образователни институции и бизнес организации? Дайте примери за такива.

- Например, такава е магистърската програма по "Кръгова икономика", която беше разработена съвместно с Бургаския свободен университет и Химико-технологичния и металургичен университет в рамките на съвместен проект. Или пък магистърската ни програма по "Ризорт и СПА мениджмънт", която е резултат от изключително доброто ни сътрудничество с Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, на който сме член. Тези програми са силно популярни и заради предизвикателствата, свързани със състоянието на околната среда днес и необходимостта от нови бизнес модели, стратегии и компетенции, насочени към опазването й, както и поради важността на грижата за здравето ни, особено в променения след пандемията от Covid-19 свят. 

Всъщност, предвид характера на обучението, което предлагаме, Международното висше бизнес училище има силно изградени връзки и сътрудничества с различни бизнес организации и асоциации. Например, член сме на Германо-Българската индустриално-търговска камара, Българската стопанска камара и др. Това ни дава възможност да консултираме съдържанието на нашите учебни програми и съответствието им с реалните потребности с представителите на работодателите, както и да осигуряваме възможности за практики и стажове в реална бизнес среда на нашите студенти. Така потенциално те имат възможност да останат на работа по специалността си веднага след дипломиране.

- Като споменахте Вашите студенти - разкажете ни за тях. Успяват ли те да се реализират в страната и чужбина и имате ли обратна връзка с възпитаниците Ви?

- Ние имаме силна студентска общност. Студентският ни съвет се състои от млади, амбициозни и предприемчиви хора, които участват дейно в инициативите на училището, сами организират разнообразни събития, свързани не само с типичните за студентския живот дейности - чествания, изследователски и художествено-творчески изяви и спорт, но и в подкрепа на благородни каузи, помощ за свои колеги или деца и възрастни в затруднено положение. Показателно за активността на студентите ни е и това, че Председателят на нашия Студентски съвет - Симона Михайлова - е член на Изпълнителния съвет на Националното представителство на студентските съвети в Република България. 

Относно завършилите Международното висше бизнес училище - да, интересуваме се от тяхното развитие и поддържаме база от данни за професионалната им реализация, която в момента дигитализираме и усъвършенстваме като обособена специализирана платформа, реализирана със средства по проект. Тя позволява да продължаваме да общуваме и да си сътрудничим с тях, а и да насърчаваме сътрудничеството и помежду им. 

Много от завършилите МВБУ заемат високи управленски и експертни позиции в национални и международни компании,  организации и институции. Имаме подробни данни за такива студенти, реализирали се в Германия, Австрия, Великобритания, Португалия и други страни. Много от завършилите Международното висше бизнес училище се записват в магистърските ни програми, а някои от тях продължават и за придобиване на докторска степен при нас. Към училището ни функционира пълноценно и Алумни клуб на завършилите, който също е много активен. 

- А осигурявате ли възможности за студентска мобилност, например по програма Еразъм+? 

- Да, разбира се, студентите ни имат на разположение достатъчно финансови средства в рамките на проектите, които сме спечелили за реализиране на пълноценна мобилност и не само по програма Еразъм+. А и преподавателите ни се възползват от тези средства. Така например, студенти и преподаватели участваха през миналата и настоящата учебни години в мобилности със средства от проекти по Еразъм+, Модернизация на висшето образование, Фонд "Научни изследвания" и други. Нещо повече, МВБУ приема визити на студенти и преподаватели от чужбина.

- Как мислите, какво кара младите хора да завършат висшето си образование при Вас, имайки предвид, че сте частно висше училище, а и още повече, че държавата планира освобождаване на студентите от такси за обучение в държавните висши училища?

- Мисля, че това, което ги привлича, е качеството на учебната среда и високо технологичната и информационна обезпеченост на образователния процес, позитивното и индивидуализирано отношение към личността на студентите ни, подкрепата и грижите ни за тяхното професионално и личностно развитие, гъвкавостта и адаптивността на учебните дейности, така че да са съобразени с индивидуалните им възможности, прекият достъп до света на бизнеса и работодателите, осигурените възможности за мобилност в престижни европейски университети, топлотата, уюта и модерността в Международното висше бизнес училище. Всичко това в своята съвкупност представлява качество и стандарт, съпоставими с тези, които се предлагат в престижни чуждестранни университети от Европа, Америка и други части на света.
 

  • Част от възпитаниците ни заемат високи позиции в наши и международни компании
  • Качеството и стандартът на обучение при нас са съпоставими с тези, които се предлагат в престижни чуждестранни университети от Европа и света, казва проф. д-р Георги Апостолов, ректор на Международното висше бизнес училище в специално интервю за вестник СТАНДАРТ 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай