Правото смени психологията в СУ

Предполага се, че причината е отмяната на изпита

Правото смени психологията в СУ | StandartNews.com
  • Предполага се, че причината е отмяната на изпита

Правото смени психологията в списъка на най-желани специалности в Алма матер. Поне така излиза от резултатите на първо класиране в СУ.
10 664 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище. На първо място от най-много абитуриенти е посочена специалността "Право", въпреки че в минали години оспорваната битка бе за "Психология". Трета по ред е "Софтуерно инженерство".
От топ 10 изпадат "Комуникационен мениджмънт", "Компютърни науки", няма я и журналистиката. Вероятно интересът към правото би могъл да се обясни с факта, че тази година СУ приема в тази специалност само с резултатите от матурата за разлика от предишни години, когато винаги е имало изпит.
5 696 млади хора са приети на първия етап на класирането. Класираните кандидат-студенти от първия етап имат възможност да се запишат в специалността, в която са класирани, като не участват в следващите етапи; да потвърдят участие във втория етап на класиране, като депозират диплома-оригинал за средно образование и попълнят декларация за участие в следващите етапи на класиране за по-предна желана специалност; или да не потвърдят или да не се запишат. В тези случаи те отпадат от всички класирания и губят придобитите студентски права. Незаетите от тях места се попълват на следващото класиране.
Класираните по първа желана специалност кандидати трябва да се запишат на този етап от класирането, без право на потвърждаване или изчакване края на класиранията.
УНСС пък запълни всички планови места държавна поръчка на първо класиране.

4500 студенти без такси

Около 4500 първокурсници, които ще постъпят в университетите наесен, няма да плащат такси. Това са младежи, които учат в професионални направления и защитени специалности с очакван най-висок бъдещ недостиг на пазара на труда. Сумата, с която държавата ще покрие таксите им, е 2,6 млн. леваза държавния бюджет за догодина.
Освобождаването от такси за специалности, в които няма търсене. Предложението за освобождаване от такси в някои специалности бе лансирано още в края на 2018 г. Благодарение на него студентите в 8 професионални направления и в 8 специалности ще бъдат освободени от такси от следващата академична 2020/21 г. година. Това са педагогика, математика, религия, физически науки, химически науки, химични технологии, енергетика и материали и материалознание. Специалностите, определени като такива с очакван най-висок недостиг на пазара на труда, са арменистика и кавказкология, индология, иранистика, новогръцка филология, румънска, унгарска филология, хебраистика и хидростроителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай