Неделя,

Последно! Малките матури остават

От: СТАНДАРТ -
265
Последно! Малките матури остават
A
A
A

Последно – т.нар. малки матури остават. Външното оценяване след 4 и 10 клас е задължително по закон, така че от гледна на това то няма да отпадне, заяви пред БНР Евгения Костадинова, директор на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в МОН.

Просветният министър Красимир Вълчев също заяви преди дни, че няма да има отпадане на външното оценяване след 4 и 10 клас. Повод е искането на омбудсмана Диана Ковачева малките матури да отпаднат защото са излишни и опасни по време на пандемия.

„Националното външно оценяване важи за 4,7 и 10 клас според нормативната уредба – то е задължително за тези класове. Ако ученик не се яви, трябва да представи бележка за уважителни причини, защо се е наложило това – това важи и за външното оценяване за учениците от 10 клас. Националното външно оценяване не спира ученик от продължаване в по-горните класове – тоест, който не се е явил на външно ученик, продължава напред в училище според успеха, който има до този момент“, поясни Костадинова.

По думите ѝ оценките от външното оценяване за 10 клас се отразяват в удостоверението за завършен първи гимназиален етап – те не балообразуват дипломата за средно образование. Тя отчета успеха от 11 и 12 клас.

„Външното оценяване е важно защото дава информация за пропуските и напредъка на конкретния ученик, оценката му не е дадена от преподаващия му учител, а е уловила базовите му умения, придобити в целия етап – така че външното оценяване е важно и за ученика, и за родителя”, коментира още експертът.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички