Петък,

Паника за изпитите в четвърти клас

От: Стандарт -
277
Паника за изпитите в четвърти клас
A
A
A

Учителите в четвърти клас, чиито ученици ще държат национално външно оценяване тази година, са в паника, заради нареждане на министерството, получено преди седмица. Съгласно него децата на десет годинки ще правят диктовката си по български език и литература не под надзора на преподавателя, а от аудиозапис.

"Това е пълна глупост и смятам да сезирам министерството възможно най-скоро", казва директорът на 107-мо училище Данко Калапиш. По неговите думи не е сигурно, че във всички училища, където се правят диктовки, ще има качествена техника и децата ще чуват това, което ще им се чете. Освен това не е сигурно дали дикторът, избран от министерството, ще чете достатъчно бавно, за да го разберат и учениците, които схващат и записват малко по-бавно. Особено ако са деца с друг етнически произход. Според Калапиш част от децата могат да не се справят с диктувания текст, просто защото не са репетирали това по-рано, а са свикнали с гласа на класната ръководителка, която винаги знае колко време е необходимо на учениците, за да се справят добре при доктовка. "Миналата година участвахме в едно състезание с по-големи деца, но дори и те не се оправиха с аудиозаписа, защото времето им бе прекалено кратко", посочи Калапиш.

Учители на четвъртокласници във фейсбук се уговарят как да търсят записи, чрез които да упражняват писането на малките. "Имам подозрения, че часовете по изобразително изкуство и музика например, ще бъдат отнети през втория срок, за да могат децата да упражняват диктовка под аудиозапис", казва Мария Николова, учител в начален етап. При това МОН е длъжно да предупреждава предварително за промени в изпита още в началото на тази година.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички