Пандемията отложи оценките на училищата

Кабинетът удължи с три години срока за създаване на методология за определяне на образователните резултати на детските градини и училищата

Пандемията отложи оценките на училищата | StandartNews.com

Кабинетът удължи с три години срока за създаване на методология за определяне на образователните резултати на детските градини и училищата. Идеята, заложена в закона за училищното образование, бе чрез тази оценка за повишаване на качеството на средното образование в добавка към делегираните бюджети.Изискването за внасяне на проект за методология за оценка на качеството е в сила отпреди три години и половина - от 1 януари 2018 г., а крайният срок за приемането й е 30 юни 2021 г. При встъпването си в длъжност служебният екип на МОН обаче е констатирал, че такава методология не е разработена. Съществува частичен опит за методология, който обхваща само образованието между IV и VII клас, а не цялата образователна система. Не са налични данните, които са необходими за създаване и утвърждаване на методологията и няма процедура, по която те да се събират. Освен това не са отчетени коректно ключово важни фактори, които силно влияят върху резултатите в училище. Сред тях са например езикът, на който се говори в семейството и образователното равнище на родителите. Изобщо не е направен опит да се разработи оценка на качеството в детските градини.

Освен това Законът за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) изисква методологията да вземе предвид оценката от инспектирането, проведено от Националния инспекторат по образованието във всички детски градини и училища.  От октомври 2018 г. до юни 2021 г. са проверени общо 333 образователни институции от общо 4151, тъй като пандемията попречи на по-широката проверка. Данните обаче показват, че при сегашния капацитет и система за работа на инспектората, проверката на всички училища и детски градини ще отнеме около 30 години. Според служебното ръководство на МОН, това означава да се направят законови промени. Затова и отново в следващата година финансирането ще се извършва по стария начин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай