Открийте бъдещето си в УниБИТ

Студенти работят в лаборатория по изкуствен интелект и виртуална реалност

Открийте бъдещето си в УниБИТ | StandartNews.com

Работа в Лаборатория по изкуствен интелект и виртуална реалност – това е най-новото предизвикателство за студентите в Университета по библиотекознание и информационни технологии - София. Технологичната зала предоставя вълнуващо сливане на образование, иновации и забавление – парадигма на бутиковото висше училище, която то следва от години. Съсредоточена върху разработването на компютърни игри, 3D моделиране и създаването на революционни образователни проекти, Лабораторията е предназначена да преобрази начина, по който разбираме и взаимодействаме с виртуалния свят, обяснява ръководителят на Лабораторията доц. дн Иван Тренчев. 

Лабораторията използва водещи софтуери като Cascadeur, MotionBuilder и Rokoko Studio за създаването на впечатляваща компютърна анимация, докато Maya, 3Ds Max, Cinema 4D и Zbrush са основните инструменти в областта на 3D моделирането. Тези технологии предоставят на студентите и изследователите уникална възможност да се потопят в света на цифровото творчество и да развият уменията си в създаването на сложни и реалистични виртуални пространства. 

Студенти от специалности „Компютърни науки“, „Информационни технологии“, „Национална сигурност“, „Библиотечен и информационен мениджмънт“, „Архивистика и документалистика“, „Културно-историческо наследство“ прекарват най-вълнуващите си занимания в Лабораторията, разказват впечатленията си възпитаниците на УниБИТ. 

Проф. Тренчев допълва, че една от най-новите инициативи на Лабораторията е разработването на система, която позволява командването на роботи чрез виртуална реалност. Тази иновация отваря нови хоризонти за интерактивност и работа в цифровите светове. Лабораторията използва UE5 за създаване на детайлни виртуални реплики на роботи, които могат да бъдат програмирани и управлявани в симулирана среда. Това позволява на изследователите да експериментират с различни алгоритми за управление, навигация и взаимодействие без риск от повреда на скъпо оборудване. Виртуалните тестове предлагат ценни данни за поведението на роботите в разнообразни сценарии, което спомага за оптимизацията на техните реални прототипи. В комбинация със силните страни на UE5 лабораторията интегрира напреднали техники на изкуствен интелект и машинно обучение за разработването и на автономни роботи. Тези роботи са способни да обработват сложни задачи, да реагират на променящите се условия на околната среда и да взаимодействат с хора в реално време. Виртуалната реалност дава живот и на аватари с изкуствен интелект, които могат да бъдат командвани с глас.

С други думи Лабораторията по изкуствен интелект и виртуална реалност не е просто място за учене и развитие на нови технологии, тя е мост към бъдещето, където образованието и развлечението се сливат в едно, предлагайки нови и вълнуващи начини за изследване на света около нас.  

Освен  със студентите, екипът насочва изследователските си търсения към проекти, които подпомагат обучението на деца със специални образователни потребности. Чрез виртуална реалност и разработени специално за тях игри Лабораторията цели не само да обогати образователния процес, но и да направи ученето по-достъпно и забавно. В областта на биоинформатиката, използвайки Unreal Engine, MATLAB и NAMD, се създава интегрирана система за лекарствен дизайн, която използва когнитивни невронни мрежи и компютърно зрение за оценка на потенциални лекарствени съединения, казва доц. дн Тренчев. 

Предизвикателствата на съвременния свят изискват новаторски подходи в образованието и технологията. Лабораторията по изкуствен интелект и виртуална реалност въплъщава тази идея като предлага не просто инструменти и знания, но и вдъхновение за разширяване на границите на възможното, обобщава ректорът проф. дн Ирена Петева.

Лабораторията успешно обединява виртуалния и реалния свят, предлага уникални преживявания, които трансформират начина, по който възприемаме света. Това е и социална ангажираност на Лабораторията и пример как технологиите могат да бъдат използвани за създаване на по-инклузивно и достъпно образование. 

За да продължи своята мисия на иновации и образователни новости, Лабораторията активно търси партньорства с университети, технологични компании и организации, които споделят подобни ценности и визии. Тези сътрудничества не само обогатяват ресурсите и възможностите на Лабораторията, но и спомагат за разпространението на нейните иновации на по-широка аудитория. В бъдеще Лабораторията по изкуствен интелект и виртуална реалност планира да разшири своите изследователски и развойни направления, включително в областта на усъвършенстваните невронни мрежи, смесената реалност и интерактивните обучителни платформи. Целта е не само да се подобрят съществуващите технологии, но и да се открият нови начини за тяхното приложение в образованието, здравеопазването и развлекателната индустрия.
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай