Откриват българско училище в Одеса

Предстои откриване на българско училище в Одеса и на културно-информационен център на Украйна в София, съобщи украинският посланик у нас Виталий Москаленко днес в Стара Загора

Откриват българско училище в Одеса | StandartNews.com

Предстои откриване на българско училище в Одеса и на културно-информационен център на Украйна в София. Това съобщи укаринският посланик у нас Виталий Москаленко днес в Стара Загора при срещата си с областния управител Гергана Микова. Той припомни, че само в областта Бесарабия живеят над 190 000 българи, а в цяла Украйна броят им е над 200 000. След обявяването на независимостта на украинската държава за първи път в училищата в регионите с компактно българско население е започнало преподаване на български език.
  Украинският посланик предаде на старозагорския губернатор списък с фирми от град Бяла църква, които проявявали интерес към България и искали да развиват бизнес тук. Беше обсъдена и възможността за организиране на съвместна среща на украински и български бизнесмени още през година, с цел задълбочаване на икономическите връзки между регион Стара Загора и град Бяла църква.
  Първият украински дипломат е в България от септември миналата година, но посещава за първи път Стара Загора.  Владее отлично български език, тъй като от 1993 до 1998 г. е бил първи секретар на посолството на Украйна в България. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай