Оксфорд или Кеймбридж отгатнаха думата на 2019

Тревогите на света са свързани най-вече с природата

Оксфорд или Кеймбридж  отгатнаха думата на 2019 | StandartNews.com

Независио от политическите бури и икономическите спадове, тревогите на света са свързани най-вече с природата. Затова и за първи година от много време обявените от Оксфорд и Кеймбридж  думи на годината имат сходно звучение.

Според Оксфордския речник  това  е изразът climate emergency – климатична тревога.  В речника изразът е обяснен като "ситуация, изискваща спешни действия за спиране на климатичните промени и предотвратяване на потенциално необратими щети върху околната среда в резултат на това“.

Този израз е бил използван 100 пъти по-активно тази година, отколкото през предишната.

Кеймбриджският речник пък нарече upcycling (вторична употреба) дума на годината. Upcycling означава изработка на нови предмети от стари или вече използвани материали.

Броят на търсенето на тази дума в сайта на Cambridge Dictionary се е увеличил с 181% от декември 2011 г., когато за първи път е добавен. А само за година броят на посещенията на тази страница в онлайн изданието се е удвоил.

Миналата година Оксфорд посочи прилагателното "токсичен" (toxic) за най-популярно, а авторите обясниха интереса със ситуацията около случая "Скрипал", както и с дейностите на движението #MeToo.

За Кеймбридж миналогодишната дума бе nomophobia (номофобия – страх, че мобилният ви телефон не е под ръка). Тя съчетава  английското no mobile и латинската дума за страх – phobia.

Думата за 2017-та според Оксфордският речник бе youthquake – игра на думи, букв. младежотресение, значително културно, политическо, социално движение, водено от младежи, докато Кеймбридж заложи на популизъм (Populism).

Думата за 2016-та за Оксфорд  бе Post-truth, което буквално означава "след истината" и "отвъд фактите". С израза се назовават  обстоятелства, при които обективните факти имат по- малко влияние върху формирането на общественото мнение от емоционалните призиви. Изборът стана актуален след решението на Острова за Брекзит и победата на Доналд Тръмп на президентските избори в Съединените щати.

Кеймбридж обяви, че  знаковата думата на същата година е параноид (Paranoid).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай