Официалният правописен речник на БАН вече и онлайн. От кога

Той ще има възможност да се обогатява периодично

Официалният правописен речник на БАН вече и онлайн. От кога | StandartNews.com

БАН пуска онлайн официалния си правописен речник на български език през май догодина. Новата платформа "Берон", която се изготвя по поръчка на МОН, ще съдържа модули за правопис, правоговор и граматика. Тя ще бъде напълно безплатна за потребителите.

Дигиталният речник ще има възможност да се обогатява периодично. Разработени са и допълнителни ресурси и най-честите правописни грешки, които се допускат, съобщи БНР.

Доц. Татяна Александрова от Секцията за съвременен български език на Института за български език при БАН обясни, че в интернет има дефицит на точна и вярна информация за правилата на книжовния език.

По думите й при търсене можем да попаднем на правописни речници, които съдържат грешки или неактуална информация и затова не са надежден източник.

Тя обясни, че причината за трудното усвояване на книжовните норми и проблемите, свързани с грамотността на българите са много дълбоки.

Даде пример с начина, по който сега боравим с информацията, но и упадъкът на ценностите, ролята на образованието, състоянието на медийната среда в определени нейни сегменти.

Тя посочи, че по дигиталния речник се работи от година и половина.

С работата по дигиталния вариант на официалния правописен речник на българския език на БАН са се заели езиковеди от Института за български език, както и специалисти от Института по информационни и комуникационни технологии.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай