ОБЗОР: 1500 лева заплата за учителите до 3 години

ОБЗОР: 1500 лева заплата за учителите до 3 години | StandartNews.com

Учителите да взимат до три години средна заплата от 1500 лева, а минималната да стигне 1250 лева. Това обеща образователният министър Красимир Вълчев на международна конференция "Подкрепа за младите учители като инструмент за качествено образование". Форумът е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. В момента минималното възнаграждение за "младши учител" и "Учител" са 760 лева. Те обаче ще скочат след като бъдат направени евентуални следващи стъпки с бюджетите за 2019, 2020 и 2021 г., обясни
Вълчев. "Важното е като държава, да поддържаме учителските заплати над средните за страната, това е ключово в дългосрочен план, за да мотивираме повече млади хора да станат учители", коментира още министърът.
По думите му недостиг на специалисти и на работници ще има във всички професии и сектори, но липсата на квалифицирана работна ръка ще бъде по-малка, ако се направи така, че повече млади и с високо образование хора станат учители.

Като добра тенденция се отчита увеличението, макар и малко на студентите в професионалното направление "Педагогика". Особено тревожен обаче е недостигът на учители по физика, по математика и по някои други учебни дисциплини.

Министър Вълчев каза, че МОН ще направи информационна система, която ще показва къде има недостиг на учители и по кои учебни предмети. В тази система ще се регистрират всички завършващи с педагогическа правоспособност, както и имащите такава, но ще има и информация за педагогическите специалисти, навлизащи в пенсионна възраст - по региони и по учебни предмети. Така "ще картографираме" недостига на учители в страната, обясни Вълчев.

Той съобщи, че младите учители в българското училище - до 35 години, са 8 процента, което е относително малко от общо близо 90 000 учители. Средната възраст на учителите у нас сега е между 49 и 50 години, като тя е достигнала максимумът си преди две-три години, като през последните три години са се пенсионирали много български учители. Затова средната учителска възраст "малко падна", а при нормално възрастово разпределение тя би трябвало да бъде с десет години по-малка, обясни образователният министър. "Предизвикателството е в това - да обезпечим системата с близо 40 000 педагогически специалисти, в следващите десет години", обяви министър Вълчев. Той каза, че в следващите години средно ще се пенсионират на година между 4000 и 4500 педагогически специалисти - учители, училищни директори, логопеди, психолози.

Затова министърът обяви като голямо предизвикателство привличането на повече млади учители в училище. Той поясни, че това може да стане освен с допълнителните стипендии, но и с увеличаване на приема в професионалните направления за придобиване на педагогическа квалификация.

По повод напрежението в Технологическо училище „Електронни системи" (ТУЕС) Вълчев обясни, че то остава към Техническия университет. Министърът бе категоричен, че разпространената информация, че училището вече няма да бъде към Техническия университет, е невярна. „Няма да бъде прекъсната връзката, няма да се променя преподавателският състав. Заявили сме го това и още миналата година сме говорили с част от родителите. Може би грешката ни през последните месеци е в това, че не говорихме по-интензивно с родителите, а с ръководството на училището", подчерта ресорният министър. „Единственото, което Регионалните управления за София град и София област, е покана до директорите да сключат правоотношения с началниците на Регионални управления. Това в никакъв случай не променя статута на училището, според нас", коментира Вълчев. Днес на среща са поканени родители на ученици и министърът се надява, че ще бъде намерено общо решение през следващите дни и седмици. Уверили сме и директора на ТУЕС няколко пъти, че няма да правим кадрови промени, подчерта Вълчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай