Няма кой да кара влака! Как да решим проблема?

Липсата на кадри е най-острият проблем в бизнеса

Няма кой да кара влака! Как да решим проблема? | StandartNews.com

БДЖ и товарните влакови превози изпитват остър недостиг на кадри. Близо една трета от работещите бригади във влаковете са в пенсионна възраст. Според хора от бранша причината за липсата на кадри се корени и в малкия капацитет на единственото средно училище в Горна Оряховица, където се обучават помощник-машинисти, съобщава Нова телевизия.

В опит да променят ситуацията, училище и бизнес в Русе постигнаха споразумение и се планира откриването на паралелка за помощник-машинисти в Гимназията по транспорт. Ще се приемат ученици от цялата страна, а обучението ще бъде не само в класната стая, но и в реални условия.

Затова голяма частна жп компания се включва в помощ на училището. Тя ще дава стипендии на отличните ученици. Предвижда и социални ангажименти като заплащане на общежитието за децата, които не са от Русе. След завършване пък осигурява договор за работа на помощник-машинистите и обещава добри заплати.

В гимназията по транспорт са оптимисти и очакват голям интерес към новата специалност. Обещават отлични материална база и високи стандарти при обучението, съчетаващо теория и практика. А от жп компанията са убедени, че железниците са бъдещето в транспортните и пътнически превози.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай