Нови правила с тестовете на учениците! От кога

Вече ще учат присъствено, ако 30% от учениците във всяка искат да се върнат в клас

Нови правила с тестовете на учениците! От кога | StandartNews.com

Паралелките вече ще учат присъствено, ако 30% от учениците във всяка искат да се върнат в клас с тестване или „зелен сертификат“ – документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване. Новото условие влиза в сила от 15 декември. 

Това решиха днес Министерството на образованието и науката, синдикатите и  работодателите в образователната система на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество.  

Досега, ако за 50% от учениците нямаше съгласие за тестване или зелен сертификат, паралелката оставаше в електронно обучение, което ощетяваше желаещите да учат присъствено.

Чрез намаляването на изисквания процент готови да спазват изискванията на здравните власти в училище ще се върнат повече деца, които сега са вкъщи заради отказа на своите съученици или на техните родители за изследване за COVID-19 веднъж в седмицата. 

Несъгласните с щадящите тестове ще продължат да се обучават от дистанция. Според насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка училищата ще осигуряват на тези деца и младежи синхронно или асинхронно обучение в зависимост от своите възможности. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай