Нова вълна ректори идва в университетите ни

Една трета от висшите ни училища пред избор за ръководство наесен

Нова вълна ректори идва в университетите ни | StandartNews.com

Идва нова вълна ректори в университетите ни. Близо една трета от висшите ни учебни заведения ги очаква ново ръководство до края на годината, някои от тях са най-важните в страната. Това пише Сега като припомня за изтичащите мандати през есента.

Заедно с другите 8 висши училища, които преизбраха ректорите си или си избраха нови до 2027 г., университетите с ново управление стават около две трети от всички. С тях новият министър на образованието следва да подпише нови договори за управление, в които би могъл да зададе нови цели и задачи за изпълнение.

Ново ръководство със сигурност ще има Софийският университет – вторият 4-годишен мандат на сегашния ректор проф. Анастас Герджиков приключва през ноември 2023 г., когато се очаква нов избор, тъй като по закон на ръководни позиции в университетите могат да се избират лица за максимум два последователни мандата. Засега не е известно кой ще се кандидатира за поста му. Мандатът на ректора на Университета за национално и световно стопанство проф. Димитър Димитров също приключва скоро - през декември. Той обаче има право на още 4 г. управление и е твърде вероятно да се кандидатира отново за поста.

С по един мандат, който ще приключи до броени месеци, са ректорите на още няколко университета. Сред тях са Медицинският университет-Пловдив - с ректор проф. Мариана Мурджева, Минногеоложкият университет с ректор проф. Ивайло Копрев, Националната спортна академия (проф. Николай Изов), Техническият университет - Габрово (проф. Илия Железаров), ТУ-София (проф. Иван Кралов) и Националната художествена академия (проф. Георги Янков).

Други пет висши училища ще трябва да бъдат оглавени от нови ректори до края на годината, тъй като сегашните им карат втори мандат. Това са Университетът по архитектура, строителство и геодезия, Университетът по хранителни технологии в Пловдив, Шуменският университет, Русенският университет и Югозападният университет. Лесотехническият университет също ще трябва да избере нов ректор, но през 2024 г., когато изтича вторият мандат на сегашния проф. Иван Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай