Нова схема за гимназистите

Учители масово в отпуск, няма кой да ги замества

Нова схема за гимназистите | StandartNews.com
  • Учители масово в отпуск, няма кой да ги замества

Нова схема за гимназистите обсъжда МОН. Това стана ясно от интервю на просветния министър Красимир Вълчев за БНТ. Вълчев е под карантина, тъй като е имал контакт със заразен с Ковид-19.

Като резервен вариант се обсъжда разредено присъствие в училищата на учениците от 8 до 12 клас. Не е желателно мярката да се използва в прогимназиален етап, а в началния етап мярката ще се прилага в краен случай, коментира Вълчев. По думите му мярката би действала локално, според условията в различните училища.

На 25 училища съм разрешил обучение в електронна среда. Продължават действията да се взимат локално, в следващите дни с министъра на здравеопазването ще дадем указания към училищата. И в момента получавам предложения за преминаване към онлайн обучение на прогимназиален етап, каза още образователният министър.

Най-късно в началото на следващата седмица ще вземем решение за след 11 ноември. Няма да има централизирано решение, ще се съобразим със стойностите по места, всяко училище има прагови стойности за преминаване онлайн - 20% от учениците с грипоподобни симптоми. Целта ни е максимално присъствие, каза Красимир Вълчев.

Министърът коментира, че не е възможен ефективен образователен процес с постоянно носене на маска в час.

Детските градини ще продължат да работят, те са последни в алгоритъма на затваряне на образователните институции.

Близо 650 са заразените преподаватели в училищата и детските градини. Има повишен дял на учителите, които са подали молба за отпуск. Има проблем със заместването на учителите, допълни още министърът на образованието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай