Николай Овчаров зарадва ученици в Казанлък

„Който няма поглед към миналото, няма поглед и към бъдещето“, заяви известният археолог

Николай Овчаров зарадва ученици в Казанлък | StandartNews.com

„Който няма поглед към миналото, няма поглед и към бъдещето“, заяви пред репортери известният историк и археолог проф. Николай Овчаров, който беше официален гост на тържеството по случай откриването на учебната година в основно училище „Никола Йонков Вапцаров“ в Казанлък.

На събитието присъства и кметът на града Галина Стоянова, която увери присъстващите, че приоритет за Община Казанлък е да се грижи за по-добрата инфраструктура и качество на образованието във всички училища. 

На празника проф. Овчаров представи за пръв път пред казанлъчани своята нова книга „Илюстрована история на Средновековна България“. Трудът е в съавторство с проф. Пламен Павлов, а илюстрациите са на Марина Варенцова-Русева и Николай Русев. Книгата беше подарък за всички класове в казанлъшките училища, а официалното представяне предстои тази вечер в Златоград.

„Текстът е написан така, че да може да достигне до всеки“, коментира Николай Овчаров. Според него всички българи претендират да познават историята си, но понякога се оказва, че тези знания са твърде повърхностни. „С проф. Павлов, не само с тази книга, но и с други, се опитваме да преведем на достъпен език какво казва историята, защото който няма поглед към миналото, няма поглед и към бъдещето. Без да политизирам, искам да кажа, че управляващите видяха това, когато решиха да загърбят проблема с Македония. Оказа се, че именно проблемите с миналото, с езика и средновековната история най-вече решиха този въпрос, доколкото той е решен“, посочи той.

Проф. Овчаров обобщи изминалото археологическо лято. Според него е имало сериозни трудности заради спирането на държавното финансиране на приоритетни обекти в областта на културния туризъм. "Тези пет обекта в различни части на страната бяха финансирани от общините", каза той. Проф. Овчаров напомни, че в Перперикон край Кърджали с около 90 хиляди лева е разкрит най-добре запазеният езически храм в Родопите за периода 3- 4 век. „Беше трудно, защото имахме малко хора, но вече сме сигурни,  че там имаме един огромен култов комплекс“, коментира той. Това е четвърти храм около древния олтар на Дионис, който е споменаван от много древни автори. По думите на проф. Николай Овчаров, това е само етап от разкриването, но вече се вижда, че целият южен квартал на Перперикон е бил с култови цели както в езичеството, така и по-късно в християнството, защото там през 6-и век се изгражда най-голямата християнска базилика, открита до момента в Родопите.

Проф. Овчаров спомена и разкопките в Мисионис край Търговище. По неговите думи това е „северният Перперикон“. Той определи мястото като много перспективно, защото през последните години са разкрити значителни части от града. „Тази година имаше около 60 хиляди лева, но въпреки всичко с колегата Стефан Иванов ние открихме една от големите обществени сгради на града“, коментира той. Там има и още нещо уникално - част от сребърна огърлица на епископ от 11 век с изображение на светци върху нея, допълни археологът.

„Годината беше успешна, но за съжаление копахме с около 4-5 пъти по-малко средства. Ако имахме и държавните средства, резултатите щяха да бъдат много по-големи“, отбеляза проф. Овчаров. Той призова следващото правителство да се върне към целевото финансиране на пет обекта в страната. Според него само по този начин България можем да развие културно-историческия туризъм. „Освен да бъдат разкрити и консервирани обектите, трябва да има реклама, да има създаването на тази инфраструктура, която прави например Гърция и Италия  толкова привлекателни от гледна точка на туризма“, посочи още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай