Намаляват езиковите паралелки в столицата

Езиковите паралелки ще се трансформират в професионални

Намаляват езиковите паралелки в столицата | StandartNews.com

По-малко езикови паралелки ще има в столицата. Това показва план-приемът за 8. клас за следващата учебна година, предаде БНТ.

Езиковите паралелки ще се трансформират в професионални или в такива с изучаване на математика и природни науки. Причината - стратегията на министерството да се учи за професии като електромонтьор, електротехник и други, нужни на пазара на труда.

Тенденцията на намаляване на езиковите паралелки е от няколко години, но следващата учебна година в столицата те ще са едва 97 от общо 409. Или само 23 % от всички паралелки след 7. Клас. И 15 по- малко, в сравнение с тази година.

“Политиката на екипа на Министерство на образованието и науката е за повишаване на броя на паралелките и обхвата на учениците, завършващи основно образование в професионални паралелки, в STEM-паралелки, отчитайки реално погледнато потребностите на днешното време”, казва Ваня Кастрева, началник на РУО- София.

Догодина местата в професионалните паралелки в столицата ще са 45 % от всички места за осмокласници. Още повече, 47 %, са дадени за STEM- професиите.

Сред тях са електромонтьор, електротехник, техник- лесовъд, фермер, строителен техник, минен техник, фотограф, компютърен график и други. От регионалното управление уверяват, че в тези паралелки езици ще продължат да се изучават.

Предпочитани столични средни училища като 31-во, 32-ро, 35-то, ще трябва да трансформират езикови паралелки в STEM или професионални.

Това важи и за 137- мо училище в "Люлин" и така целият комплекс ще остане без езикови паралелки. Опасенията на директорите - от една страна родителите предпочитат децата им да учат езици, от друга - дали ще се намерят учители по природни науки и математика за новите паралелки.

При шестте елитни езикови гимназии няма да има намаление на броя на паралелките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай