Вторник,

Намаляват езиковите паралелки в столицата

От: Мартина Суботинова -
227
Намаляват езиковите паралелки в столицата
A
A
A

По-малко езикови паралелки ще има в столицата. Това показва план-приемът за 8. клас за следващата учебна година, предаде БНТ.

Езиковите паралелки ще се трансформират в професионални или в такива с изучаване на математика и природни науки. Причината - стратегията на министерството да се учи за професии като електромонтьор, електротехник и други, нужни на пазара на труда.

Тенденцията на намаляване на езиковите паралелки е от няколко години, но следващата учебна година в столицата те ще са едва 97 от общо 409. Или само 23 % от всички паралелки след 7. Клас. И 15 по- малко, в сравнение с тази година.

“Политиката на екипа на Министерство на образованието и науката е за повишаване на броя на паралелките и обхвата на учениците, завършващи основно образование в професионални паралелки, в STEM-паралелки, отчитайки реално погледнато потребностите на днешното време”, казва Ваня Кастрева, началник на РУО- София.

Догодина местата в професионалните паралелки в столицата ще са 45 % от всички места за осмокласници. Още повече, 47 %, са дадени за STEM- професиите.

Сред тях са електромонтьор, електротехник, техник- лесовъд, фермер, строителен техник, минен техник, фотограф, компютърен график и други. От регионалното управление уверяват, че в тези паралелки езици ще продължат да се изучават.

Предпочитани столични средни училища като 31-во, 32-ро, 35-то, ще трябва да трансформират езикови паралелки в STEM или професионални.

Това важи и за 137- мо училище в "Люлин" и така целият комплекс ще остане без езикови паралелки. Опасенията на директорите - от една страна родителите предпочитат децата им да учат езици, от друга - дали ще се намерят учители по природни науки и математика за новите паралелки.

При шестте елитни езикови гимназии няма да има намаление на броя на паралелките.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички