МОН със съвети за дистанционното обучение

За успеха на дигиталното обучение образователното министерство разчита най-много на родителите

МОН със съвети за дистанционното обучение | StandartNews.com

Съвети и препоръки към родителите разпространи просветното министерство във връзка със стартиращото днес дистанционно обучение на децата. Заради обявеното извънредно положение във връзка с коронавируса и затварянето на училищата до 29-ти март от днес у нас за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Целта е от понеделник поне 90% от школата да се включат в дистанционно обучение, заяви министър Красимир Вълчев.

Всяко училище има свободата да избере само начина, по който това да случи, в зависимост от възможностите, с които разполага, съобщи „Монитор”. Това може да стане чрез различни електронни платформи за синхронно и асинхронно обучение, които част от училищата вече използват (школо.бг, уча. се, Office 365, g suite) или онлайн обучение в реално време с помощта на различни видео уроци и електронна комуникация. МОН са създали и 865 000 профила на всички ученици и училите в Microsоft Teams, които ще разпратят до учители и ученици в помощ на стартиращото онлайн обучение. Подходящи са и електронните варианти на учебници, електронно четимите учебници, както и електронните ресурси на редица доставчици. Две от най-големите издателства обвиха, че представят електронните варианти на своите помагала за ученици от 1-ви до 10-ти клас напълно безплатно. Първоначално дистанционното обучение ще е насочено за затвърждаване на учебния материал, а следващата седмица може да се провеждат и онлайн уроци.

За успеха на дигиталното обучение образователното министерство разчита най-много на родителите. „Образованието в дигитална среда може да бъде приложено успешно само с Вашата подкрепа и в непрекъснато партньорство с педагогическите специалисти и ръководството на Вашето училище.”, обърнаха се към тях от МОН

Ето съветите и препоръките на министерството към родителите:

ПРЕПОРЪКИ:

  1. Следете постоянно информацията, която изпращат учителите на Вашето дете.
  2. Осигурете тиха и спокойна среда, където детето да се настани удобно и да може да се съсредоточи върху комуникацията с учителя и усвояването на учебния материал.
  3. Подгответе налично електронно устройство и при възможност – свързване с интернет.
  4. Съдействайте на педагогическите специалисти за изпълнение на инструкциите и задачите, които поставят.

СЪВЕТИ:

  1. Обсъждайте с детето си какви са неговите задачи за деня и следете за изпълнението им.
  2. Насърчавайте детето да бъде активно.
  3. Препоръчително е да осигурите присъствието на възрастен по време на учебния процес от разстояние.
  4. Съдействайте на по-малките деца с наличната техника, осигурете им възможност да гледат уроците по БНТ 2
  5. Споделяйте информация за проблема и насърчавайте Вашите по-големи деца да вземат отговорни решения и да ги прилагат по отношение ограничаване на физическите контакти с приятели и връстници.
  6. Поддържайте интензивна комуникация с учителите. Споделяйте затрудненията, които срещате, за да намерите заедно най-доброто решение.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай