Петък,

МОН пуска за проверка имотите на вузовете

От: Стела Стоянова -
471
МОН пуска за проверка имотите на вузовете
A
A
A

Просветното министерство започва проверка на имотите на вузовете след като bтв изнесе данни, че част от имотите на УНСС се използват не по предназначение, а се отдават за чалготеки и ресторанти. Първите три университета, които ще бъдат проверени, са най-големите в страната - УНСС, Софийския университет и Медицинския университет, заяви пред "Стандарт" просветният министър Красимир Вълчев. Той е подал искане за това пред Агенция "Държавна финансова инспекция".

След това поетапна проверка ще бъде направена и на всички останали 31 държавни университета. Отделно от това проверка ще прави и вътрешното звено за одит на образователното министерство. Целта е да се провери дали вузовете ползват отдадените им имоти, които на практика са частна държавна собственост, за целите на образованието или ги отдават под наем за заведения. Опциите, които законът позволява във втория случай, е те или да прекратят договора с фирмите, които са ги наели и да ги използват за образователни цели, или да ги върнат обратно на общината, която би могла да ги използва за детски градини и други образователни центрове.

Проверката започва след като преди десет дни, когато бе публикувана информацията за имотите на УНСС министър Вълчев подава сигнал до АДФИ. Съгласно информация, която bтв изнесе днес, УНСС отдава на цени под пазарните свои имоти в един от които се помещава чалготека, а в друг - ресторант. В чалготеката цената на бутилка минерална вода е 3 лева, а на малка бутилка вино от 375 мл е 27 лева. Университетът има над 20 такива помещения, които отдава под наем на фирми, несвързани с образованието. Някои от ректорите, които са отдали такива сгради под наем, твърдят, че имат дългосрочни договори, които не могат да прекратят, защото плащат високи неустойки.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички