Сряда,

Мисията на безсребърника Тео

От: Матей Бонев -
1162
Мисията на безсребърника Тео
A
A
A
  • Магьосникът на знанието прехвърли 70, но продължава да обучава умните младежи на България

  • Дори за децата с искра Божия, къртовското учене и труд са в основата на успеха, смята прославеният учител по физика

От скука осмокласникът Сашо от Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков” в Казанлък отива да придружи свой приятел до школата на известния казанлъшки физик Теодоси Теодосиев. Остава от любопитство, докато Тео и неговите възпитаници решат (по-точната дума е „обезкостят”) една задача. После още една и... така неусетно изкарва първите си няколко часа по една непозната за него физика. Следващата събота Сашо сам се записва в школата и в продължение на няколко години не пропуска нито едно занятие, нито една лагер-школа на Тео. След завършване на гимназията същият този казанлъшки младеж - Александър Скляров, е приет за студент с пълна стипендия в един от най-престижните университети в света - Кеймбридж.
 

Това е само един от многото примери за необикновения метод на Тео за откриване и отглеждане на таланти. „Масовото училище се нагажда по мързеливия и посредствен ученик, то е свръхшок за способния, може да се каже, че той се чувства разпънат като Христос сред разбойниците”, обяснява интереса към своята школа Тео. За него най-важното е да накара учениците да си разчовъркат мозъка, за да стигнат най-бързо до решението на един проблем - без значение дали става дума за задача, теоретичен въпрос или ситуация в битието. Да им даде началното ускорение към необходимите 20 хил. часа е неговата свръхзадача. Той не споделя широко разпространеното мнение за съотношението между таланта и труда – 1:99. У децата с искра Божия дарбата не е само 1 процент, но дори и при тях къртовският труд е в основата на успеха. „Американските изследователи смятат, че човек може да успее във всяка една област, стига да й посвети поне 20 хил. часа”, пояснява физикът. Не един негов възпитаник е доказателство за този стандарт. Навремето дал на Калоян Лозанов, също завършил в Кеймбридж, таван от 2 000 задачи. Амбициозният ученик решил 3 000, а за 2 години стигнал цифрата 10 хиляди. После Калоян му се изповядал, че си поставил такъв висок праг, защото на състезания три пъти поред грешил една и съща задача. „Сега е абсурд това да се случи, учителю”, казало с усмивка момчето.

Режимът в школата на Тео е повече от свободен

Всеки идва, когато не е зает с друго и си тръгва, когато поиска. Но това, което привлича умните деца, е друго. „И аз се записах случайно, още в 8 клас, но се оказа, че физиката ме влече”, признава Екатерина, възпитаничка на казанлъшката Природо-математическа гимназия. Катя и нейния съученик Йордан са спечелили бронзови медали на международно състезание в Индонезия преди няколко години, което мнозина наричат „Олимпиада на олимпиадите”. В него домакините канели по традиция само бивши лауреати на световни конкурси по физика.
„Теодосиев не преподава отгоре-отгоре. Задълбочава се във всеки детайл на въпроса или задачата и в същото време прави всичко с невероятна лекота, от време навреме дори пуска шеги”, описва метода на своя преподавател Катя. Тео също е много горд с нея, тъй като момичетата-таланти по физика по принцип са кът. Всъщност в близо 40-годишната история на школата известните дами са само две. Едната е Евгения Дайкова, сега преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски”. Катя е другото приятно изключение. За втори път е била поканена да участва на състезанието на лауреатите в Индонезия, има вече и 8 медала от международни олимпиади. С един от златните медали - от Казахстан, имала дори митнически проблеми. Оказало се, че домакините наистина са използвали злато за изработката му и при завръщането й на летището скенерът при проверката за ценности реагирал като на контрабандист...
Йордан Стефанов, другият лауреат от индонезийското състезание, прибавя още един щрих към образа на физика-новатор. Според него Тео винаги е зареден с огромно желание да им покаже всички тайни на физиката и го прави по най-добрия начин. Освен това притежава енциклопедичен ум за нещата от живота „Човек с интерес може да слуша разсъжденията му за съвременната политика, икономика, изкуство, спорт“, казва с възхищение Данчо.
Талантливите му възпитаници Катя Йорданова и Йордан Стефанов, както можеше да се очаква, завършиха бакалавърска степен по физика в Кембридж. Катя вече е записала и магистърска програма по медицина и биология.
За учудване, много често в школата на този магьосник работят в условия, много близки до примитивните. Дълго време например умните деца от Казанлък и други градове се събираха всяка събота в едно изоставено школо в града на розите. Бившето професионално училище по хидравлика приличаше на запуснато като след бомбардировка. По коридорите бяха натрупани като на барикада чинове и маси. Стаите, с напукани тавани и олющени стени, бяха повече от неуютни. Тео и неговите възпитаници ползваха една стая, която отопляваха с малка електрическа печка. В студените дни през първия час

учениците не сваляха шапките и ръкавиците си

На всичкото отгоре и тоалетните бяха запушени и децата отскачаха до близката бензиностанция. След много кандърми от общината ремонтираха една стая в същото изоставено школо. Но наскоро пък недобросъвестен наемател наводнил помещението и школата по физика на Тео отново е бездомна. „В момента събирам децата в едно помещение срещу казармите...“, казва упоритият учител, свикнал на тези несгоди. И въпреки това всеки уикенд най-малко 30-40 деца продължават да идват с охота тук, понякога и от други градове. Като Петьо от Бургас, който няколко години всяка събота се качвал сутрин в 4 ч. на експрес „Чайка”, за да не закъснее за школата. Или Ани, също бургазлийка, която пък си счупила крака и месеци идвала с гипса на занятията. „И двамата завършват известния американски университет в Принстън”, посочва цената на тези лишения Теодосиев.
Безсребърен магьосник - така наричат деца и родители Тео. И с пълно право. Във времето на „елитните” и скъпарски школи и курсове с университетски преподаватели, във времето на все по-овълчените частни учители,

в тази школа за таланти децата не плащат и една стотинка

„Ако сме на лагер-школа за няколко дни или седмица-две през ваканциите, си поемат само храната и спането”, посочва Тео. Самият той получаваше от държавата милостиво по два часа лекторски на седмица за водене на „кръжок”, докато беше учител. На всичкото отгоре имало и лимит - платените часове за извънкласни занимания свършвали обикновено до Нова година. По груби изчисления, всяка година Тео посвещава на своите талантливи деца по 2400-2500 часа годишно. По 1 лев на час да му беше плащала държавата, която, оказа се, е давала пари за наука и на бръснарски фирми, Тео щеше досега да е построил мечтания дом на физиката в старопланинското селце Бъзовец. Всъщност в най-смелите си мечти Тео го вижда като храм на знанието и духа. Преди години с голям ентусиазъм купил селското училище и се размечтал да го направи нещо като джедайска обител горе в планината. Запретнал ръкави да го стегне с приятели и стигнал до покрива. „Иска много време и много пари, а при мене и двете засега се дефицит. Като ме изпъдят от училище, може и да го довърша”, смееше се Тео. А те наистина го изпъдиха...
„Теодоси Теодосиев е не само визитка на нашето училище и нашия град, той е сред все по-малкото апостоли на българското учителство и ще остане при нас докогато сам реши”, казваше директорът на Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков” в Казанлък Красимир Дамянов и дума не даваше да се отвори за пенсионирането му. Но малко след като навършил 65 години, Тедосий Теодосиев е пенсиониран без време..
"Бях решил да работя, ако мога, до гроб в училище, но станах неудобен и най-лесното бе да се отърват от мене“

припомня си Тео с огорчение напускането на любимото училище. Казват, че съдбата му била решена след оня известен бунт на група родители срещу него, че „пишел много ниски оценки и едва ли не измъчвал децата им...“
Разбира се, заниманията в школата по физика няма кой да му отнеме. Тео вече прехвърли 70-та година, но продължава всяка събота и неделя да събира в Казанлък умните деца на България. През лятната ваканция, както всяка година, отново ще направи 10-дневен лагер с най-талантливите си възпитаници.
Теодосиев признава, че най-хубавото нещо, което му се случило в последно време, е документалният филм „Формулата на Тео“ който направи за него режисьорът Николай Василев, също казанлъчанин. Премиерата бе на тазгодишния София филм фест, а след това бе показан и в Казанлък. Една от най-любопитните случки в лентата е посещението на Тео заедно със създателите на филма при негов възпитаник в Китай. Той преподавал физика в Поднебесната империя по нестандартния метод на своя учител. Възпитаникът на Тео го представил на китайците и те чистосърдечно признали, че ако този невероятен учител остане при тях, ще бъде милионер.

 


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички