Министърът: 10 дни вкъщи, 10 дни в клас

Решава за маските в стаите другата седмица

Министърът: 10 дни вкъщи, 10 дни в клас | StandartNews.com

 

 

Образователният министър Красимир Вълчев заяви, че следващата седмица ще вземе решение дали да се носят маски в час. Каза, че не е съгласен учениците до 8 клас да стоят вкъщи, защото на втората седмица интересът им към ученето рязко спада. Според него трябва да се редува присъствено с дистанционно обучение, което не бива да е повече от 10 дни.

Той категорично не е съгласен училищата да затворят до края на годината и да се премине изцяло към онлайн обучение, въпраки че учители от цялата страна предупредиха, че са готови да напуснат работа, ако това не се случи.

Изследване на синдикат "Подкрепа" показвало, че 79,4% от учителите и директорите у нас смятат, че цялата образователна система трябва да премине временно в електронно обучение от разстояние, съобщи bTV.

Подобен е резултатът и за родителите, но с обратното желание - над 70% от тях са за това децата им да бъдат обучавани присъствено.

Министърът иска редуване на присъствено и дистанционни на 10 дни.

В момента 45% от учениците в страната се обучават дистанционно.

За присъственото обучение се обяви и бившият образователен министър проф. Сергей Игнатов. "Колкото и добри учени да сме, с дистанционното обучение се превръщаме в гидове в музей - показваме картинки. В момента липсва това да проникнем в сърцето на студентите, губи се човешкият контакт", каза той пред БНР, който в момента е ректор на Европейския университет за хуманитарни науки във Вилнюс и преподавател в НБУ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай