Лоши новини за студентите, голям удар по джоба им

Ето какво планира Министерството на образованието и науката

Лоши новини за студентите, голям удар по джоба им | StandartNews.com

Увеличение на студентските такси с 20% искат университетите за новата учебна година. Проектът с новите цени за обучение в държавните ВУЗ вече е готов и публикуван за обществено обсъждане на сайта на МОН преди да бъде приет от Министерския съвет.

Утвърждаването става по предложение на държавните висши училища и научните организации.

Средният размер на таксата за обучение в държавни висши училища за академичната 2023/2024 г. ще е 1050 лв., а за кандидатстване - 50 лв.

Най-евтино струва семестърът за бъдещите педагози и филолози, а най-скъпо е обучението в сферата на изкуствата.

За специалностите от област "Педагогически науки" средният размер на таксата ще бъде 780 лв., за "Хуманитарни науки" - 750 лв., за "Социални, стопански и правни науки" - 900 лв.

Студентите в специалностите от областите "Природни науки", "Математика и информатика" и "Технически науки" ще заплащат средно 870 лв., тези от "Аграрни науки и ветеринарна медицина" - 1000 лв., " Здравеопазване и спорт" - 1100 лв., " Изкуства" - 1450 лв.

Увеличението на таксите спрямо академичната 2022/2023г. в размер на 20 на сто засяга основно студентите, които се обучават в специалностите от областите "Педагогически науки", "Хуманитарни науки", "Социални, стопански и правни науки", "Природни науки", "Технически науки" и "Здравеопазване".

 Студентите в осем професионални направления и 18 защитени специалности са освободени от такси.

Така безплатно ще бъде обучението в професионалните направления "Педагогика на обучението по...", "Религия и теология", "Математика", "Физически науки", "Химически науки", "Химични технологии", "Енергетика", "Материали и материалознание".

Годишната такса за обучение на докторантите в държавните висши училища ще е средно 1300 лв.

За кандидатстване в БАН и научните организации ще се плаща средно 40 лв. при средна такса за обучение на докторанти в размер на 650 лева за учебната 2023/2024 година, пише dnes.dir.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай