Кога и как ще затварят училищата?

Школата затварят последни и на локален принцип

Кога и как ще затварят училищата? | StandartNews.com

Коронавирусът настъпва, четвъртата вълна вече е в ход. Какви ще се мерките за учениците? Въпросът е най-важен за родители и ученици.

ВИЖ ОЩЕ: На училище в пандемията. Четири варианта

Училищата да бъдат затваряни последни и това да се случва на ниво община, а не, както е досега, при усложняване на епидемичната обстановка в дадена област. За това ще настояват директори при обсъждането на мерките, които ще се прилагат за новата учебна година.

„За настоящата учебна година трябва да се положат усилия за максимално присъствено обучение за всички етапи и да се направи така, че училищата да се затварят последни“, коментира пред „Монитор“ председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България (СРСНПБ) и директор на 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов. Той допълни, че е много важно да се прилага локалният принцип и онлайн да минават отделни паралелки, училища или общини, а не цялата област.

Стаматов даде за пример как миналата година е имало населени места или училища, в които не е имало случаи на заболели, но те също превключвали към дистанционни занятия, защото са били в област с голям брой случаи на коронавирус. За нормалното протичане на учебната година по думите на председателя на СРСНПБ трябва да се съхрани доброто отношение към учителите и да им се даде свободата за личен избор по отношение на имунизацията.

Миналата седмица просветното министерство обяви, че е разработило четири варианта за работа през новата учебна година, които са разписани в Насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка. В тях са включени сценарии, задължителни и препоръчителни мерки за осигуряване условия за преминаване към обучение в електронна среда само в краен случай и най-вече на локален принцип - отделен клас, отделно училище или училища в отделно населено място, в съответствие с конкретната епидемична обстановка, спецификите на училището и учениците. Предвижда се образователните институции в цялата страна да бъдат затваряни само при крайна необходимост - когато заболелите са над 500 на 100 000 души за последните 14 дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай