Как да помогнем на децата да се адаптират в първи клас?

Децата трябва да знаят и какво представлява училището

Как да помогнем на децата да се адаптират в първи клас? | StandartNews.com

Преди да прекрачат прага на класната стая, родителите е желателно да обяснят на децата си какво им предстои, съветват психотерапевти, съобщава Нова телевизия. 

„Да превърнат непознатото в познато. Да създадат един много любопитен и вълнуващ образ на училището и учителя. Така, че първият учебен ден да бъде еднакво емоционален и вълнуващ и очакван ден”, обясни психотерапевтът Кристиана Стефанова. Децата трябва да знаят и какво представлява училището. Това може да им бъде обяснено и с помощта на детски книжки.

„Можем да използваме собствения си опит да опишем нашия първи учебен ден, нашите първи учители, нашият първи сблъсък с тази институция. Много е добре родителите да опишат функцията на учителя, да го представят като един човек, който е извор на знания, от когото децата ще могат да черпят нова и нова информация”, допълни Кристиана Стефанова.

Любопитството на децата към новите знания и информация, ще ги накара да започнат да откриват и света на възрастните. „С училището идват и отговорностите. Важно е да възпитаме и уважението към институцията. Ако имаме контакт с родители на други деца от класа, може да организираме среща и да ги запознаем”, посъветва още психотерапевтът. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай