Изпреварихме Англия по математика

Пет сребърни и един бронзов медал донесе отбора ни от международната олимпиада в Бат, Събрия пак ни грабна златото

Изпреварихме Англия  по математика | StandartNews.com

Четири наши момчета събраха очите на журито в края на май 2016 г., докато течеше младежката балканска олимпиада в Румъния. Те обраха и медалите там, и овациите у нас, а после очаквано се превърнаха в новите олимпийски надежди. За първи път тогава чухме за таланта на осмокласниците от СМГ Евгени Кайряков и Иво Петров, както и за връстника им Кристиан Минчев, който прослави Бургаската математическа гимназия. Научихме също, че в отбора на България участва и До Виет Кьонг, отличникът - седмокласник на Софийската математическа гимназия. Виетнамските му корени очевидно си казват думата, защото държавата от 30 години се слави с „красиви умове”.

Днес, 3 години по-късно, от четиримата срамежливи момчета, които отбягваха камерите, не е останала нито следа. Те са общителни, целеустремени, със самочувствие, че ще покорят света. А в началото на тази седмица четиримата вече сбъднаха една от мечтите си – взеха сребърни медали от най-престижното световно състезание по математика (IMO). Нещо повече - триумфът за Иво е двоен,защото прибави към колекцията си и медал от олимпиадата по физика.

Независимо че във вторник камери не ги посрещнаха на летището, а титлата „вълшебник” им отмъкна един 20-годишен хакер, който изправи на нокти държавата, успехът на математиците ни безспорен, а талантът им - впечатляващ. Шестте медала – пет сребърни и едни бронзов, от IMO ни върнаха в топ 20 на нациите с гениални математици.

Разбира се, новият национален спорт на нацията – хейтването, вгорчи и тази година щастието от успеха в Бат, Великобритания, където сили мериха над 621 участници от 112 държави. Наред с поздравите за момчетата, в мрежата вярваха куп негативни коментари:

Защо нямаме златен медалист? Защо дори най-добре представилия се българин е едва на 65-то място по индивидуален рейтинг, а следващия е едва 101-ви? Защо трайно изпаднахме от топкласацията?

Отговорът на всички тези въпроси едва ли е еднозначен, както отговорите на задачите от състезанието. Вярно е, че допреди 15 години бяхме на едно ниво и с американците, и с китайците. А всички други стъпваха на пръсти около нашите състезатели. Затова и трудно тогава можехме да си представим участие без златен медал за България в математическата олимпиада.

Но, за съжаление, вятърът на промяна в образованието отдавна духа срещу успеха на нацията. Години наред престижната гимназия бе езиковата, а не математическата. А медалите от олимпиадите не събираха противоположни чувства само сред най-близките. Тезата, че се поощряват малцина млади таланти за сметка на голямата част от учениците, стана шлагер на всички намръщени от сбърканата система родители. Допреди няколко години, когато властта официално призна, че е задръстена с кадри от хуманитарните специалности, но техническите кадри липсват. И че приближаващият се изкуствен интелект ще стъпи първо на точните науки. Това е причината математиката да изживява поредния си ренесанс.

Паралелките са препълнени, нови школи никнат като гъби, частните уроци - процъфтяват. Дано това да не остане само като амбиция на родителите, а да върне България в челните места на IMO.

19-тото място в тазгодишната класация ни е успех, защото изкачваме две стъпала нагоре, но оставаме далеч зад лидерите. Тази година първото място делят Китай и САЩ. По скоро китайците от Китай и китайците от Америка, които в задокеанския отбор са вече четирима.

Южна Корея отново заема третото място, а веднага след нея е Северна Корея, която рядко участва в състезанието, но тази година прави поредния си пробив. Следва Тайланд, който върви нагоре за сметка на Тайван (слезе от 6-то място на 21-ро). Шестото място е за Русия, която в последните години се лъкатуши сред първите, но сега спечели два златни и четири сребърни медала. Следва нея са Виетнам, с мощен пробив тази година и традиционно силните Сингапур и Япония. Силно участие записаха Индия и Израел, които влязоха в топ 15.

Голямата балканска изненада за втора поредна година е Сърбия, която дори стигна до девето място с три златни, един сребърен и два брознови медали, а само за 15 години се изкачи от посредственото 40-то.

Вишеградската четворка също е в първите места с блестящи математици от Унгария и Полша,Украйна и Румъния са отново пред нас. Това, за съжаление, вече е трайна тенденция.

Остава обаче успокоението, че зад гърба ни е прехвалената Англия, сринала се с повече от 10 места, надолу вървят Германия, Италия и Холандия, даже Турция. А братята ни от Северна Македония има много да учат, за да ни стигнат. Връщат се от състезанието без медал, с почетното 75-то място. На дъното на класацията продължават да са африканските държави. Тази година най-скромно се представиха Кения и Ангола.

893 медала донесоха красивите ни умове

Общо 893 медала са донесли българските олимпийци от възникването на първата международна олимпиада по математика до наши дни, разказа пред "Стандарт" Рада Бонева от Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори. В момента със съдействието на "Америка за България" то поддържа 9 тима - по математика, информатика, лингвистика, физика, астрономия, астрофизика, биология, химия. За основаването на повечето от тези състезания България има непосредствената инициатива - в международната олимпиада по математика, от която дойдоха последните ни призове, съоснователи са България и Румъния. Обикновено медалите на състезателите ни им дават директен достъп до чужди университети. Капитанът на отбора ни тази година Кристиян Василев е приет в Оксфорд. Според един от ръководителите на отбора проф. Петър Бойваленков едно от момчетата имало шанс за по-висок резултат, което щяло да отреди на отбора ни 15-то, а не 19-то място. Проблемът бил, че прочел небрежно условието, въпреки че това била една от неговите най-силни области, и затова решението се оказало по-различно.

Според ръководителя доц. Станислав Харизанов учениците решават в рамките на два дни 6 задачи от четири различни области - алгебра, геометрия, комбинаторика и теория на числата. Двете последни задачи за всеки отделен ден са най-сложните, едва след това се решава кой колко точки получава. Практиката е десет на сто от състезателите да получават златни медали, а 20 на сто сребърни и бронзови, което прави около 50 на сто от участниците медалисти.

Лидерът на отбора се върнал от чужбина

Ръководителят на българския отбор доц. Станислав Харизанов е изкарал докторска степен и постдокторантура в Германия, но се е завърнал у нас преди 5 години. Твърди, че предпочита приятелската атмосфера и отношения у нас, където всички в института са като семейство, отколкото резервираността в чужбина. "Харесва ми да работя с младите хора, които имат голям потенциал, още повече, че са много млади - само един тази година бе абитуриент. Надявам се догодина на още медали", допълва той. "Аз нямам нищо против младите да заминат да учат в чужбина, защото това ще ги обогати. Дано един ден и те направят избора да севърнат у нас", смята той.

Проф. Петър Бойваленков бе ръководител на отбора, но миналата година мандатът му изтече и тази година бе с нашите състезатели като наблюдател. Той твърди, че много от младежите отиват в чужбина, но има и такива, които остават у нас. За негово съжаление и едните, и другите се насочват предимно към специалности като финанси и други с практическа насоченост, но не и към чистите финанси.

Отборите са различни за всяко състезание

Отборите за всяко математическо състезание са различни в зависимост от регламента, разказва проф. Петър Бойваленков. Най-често първоначално се определя разширен отбор, който обичайно е два пъти по-голям от този, който трябва да отиде на състезанието.

Представителните състезания са няколко и обикновено се провеждат през лятото. Първото от тях е нещо като Висша лига на международната олимпиада, където се канят отборите от топ 20, а ние винаги сме в топ 20. От значение за девойките е Европейската олимпиада за момичета в средата на април, в която България участва от самото й създаване през 2011 година. Тази година за втори път сме на трето място в света, но първи в Европейския съюз. На почит са балканските олимпиади, в които участват обаче и страни извън Балканите като Франция, както и Всеросийската олимпиада, в която ние участваме по традиция и често печелим.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай