Измитането на ДПС е мисия невъзможна

Измитането на ДПС е мисия невъзможна | StandartNews.com

Позиция на Лютви Местан, лидер на ДПС

Измитането на ДПС е мисия невъзможна. Ние имахме за цел да съхраним позициите си в местната власт и по възможност да ги разширим. ДПС е получило признание за важна системна партия, която проведе изцяло ценностна кампания. Движението печели в 30 общини първи тур, а в над 20 ще бъде на балотаж със сериозни шансове за крайна победа. Това ме задължава да изпълня дълга си и да благодаря на всички избиратели на ДПС. Те най-добре знаят как се правят местни избори, когато партията ни е в опозиция и има партии срещу нас, които разчитат на анти ДПС агресията. Но ако се окаже, че коалиционните партньори на ГЕРБ имат повече министри, отколкото кметове, бих ги посъветвал да се откажат от менторския си тон.

Не знам в крайна сметка колко точно ще бъдат гласовете за ДПС. Предполагам и този път няма да бъдем подминати от феномена огромен брой недействителни бюлетини, но нямайте съмнение, че това е реален политически вот за ДПС. Няма нито един купен глас в това, което бихме получили. ДПС ще регистрира втория по сила вот в своята историята след 1991 г.

Тепърва предстои да се анализира и резултатът от референдума. Не приемам твърденията, че ДПС бойкотира референдума. Всичките ни изказвания бяха абсолютно позитивни, избирателите видяха че председателят на партията гласува на референдума с категоричен вот "Да". И партията е гласувала единодушно за провеждането на референдума. Трябва да чуем гаранции, че технологически е възможно да се реализира електронно гласуване с категорични гаранции за анонимността на вота и против манипулиране на вота. Трябва да си отговорим на въпроса защо в толкова малко страни по света се прибягва до тази модерна технология за упражняване на вота, която безспорно е технология на бъдещето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай