Избраха 15-те победители от конкурса на „Умници гладници“

Начални учители и техните класове от 7 софийски, 5 варненски и 3 пловдивски училища са определени за автори на най-интересните уроци

Избраха 15-те победители от конкурса на „Умници гладници“ | StandartNews.com

Съвместната инициатива на Лидл България и Асоциация „Родители“ под надслов „Умници гладници“ избра 15-те най - забавни и полезни уроци, които предстои да бъдат включени в специален сборник в помощ на учители и родители. Конкурсът предизвика силния интерес на учителите и техните класове, които влязоха в оспорвана надпревара за място в челната 15-ца. От изработване на седмични менюта, плакати и табла до посещение на професионални шеф готвачи в класните стаи са само малка част от идеите, които представиха участниците по време на кандидатстването.

В конкурса се включиха над 250 начални учители от 100 училища в София, Пловдив и Варна. Експертното жури в лицето на представители на Асоциация „Родители“ и проф. Людмила Иванова, преподавател в Медицински факултет на СУ, имаше предизвикателната задача да оцени кандидатурите на база критерии като коректно представяне на информацията за здравословното хранене, иновативен педагогически подход и включване на родителите като активна страна в процеса.

„Да изберем 15-те най-добри методически разработки беше предизвикателен процес. Всички разработки бяха представени с много мисъл и си личеше желанието и старанието на всеки един учител. Разбира се, за нас като съорганизатор и жури беше от изключително значение да видим как децата са били въвлечени пълноценно в темата за здравословното и балансирано хранене и как са възприели активностите в проведения час“, коментира Яна Алексиева, председател на Асоциация „Родители“.

„Голямо разнообразие от дейности, провокиращи детското внимание и любопитство, открихме в уроците. Информацията е превърната в опит и преживяване, които водят до качествено разбиране и знание. Ето как посланието „Апетитът идва със знанието“ се изпълни с реално съдържание“, сподели проф. Людмила Иванова, преподавател в Медицински факултет на СУ, автор на специален материал, с насоки по темата в рамките на инициативата и част от експертното журито.

Избраните 15 урока ще бъдат включени в специален сборник, съдържащ най-добрите 15 методически разработки, в помощ на учители и родители. Той ще бъде издаден в началото на новата учебна година.

Във финалната селекция попадат уроците на столичните преподаватели Стела Иванова - 30 СУ „Братя Миладинови“, Дарина Йовчева, Вяра Якимова и Виктория Русева-Мушанова - 112 ОУ „Стоян Заимов“, Оксана Балтажи - 7 СУ „Свети Седмочисленици, Доника Борисова - 4 ОУ „Проф. Джон Атанасов“ и Велина Колева - 128 СУ „Алберт Айнщайн“.

Отличените педагози от Варна са: Елизабет Влаева - ОУ „Добри Чинтулов“, Бистра Димитрова - ОУ „Захари Стоянов“, Олга Великова - ОУ „Панайот Волов“, Върбинка Любчева и Берна-Виждан Мехмедова - ОУ „Христо Ботев“ и Мими Димитрова - ЧСУ „Мечтатели“.

Пловдивските финалисти пък са Нина Иванова – ОУ „Райна Княгиня“, Дора Балджийска – ОУ „Яне Сандански“ и екипът на Калина Даскалова, Антония Ангелова, Йорданка Начева – ОУ „Васил Петлешков“.

Lidl е най-голямата верига магазини за хранителни стоки в Европа, част e от немската Schwarz-Gruppe и присъства в 32 държави. В България Lidl стартира своята дейност през 2010 г. Днес компанията има 101 магазина в 48 града и близо 3000 служители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай