Илхан Кючюк, Доктор хонорис кауза: Работя знамето на РСМ да се вее в Брюксел

Истинско европейско обединение не може да се получи без страните от Балканите да се завърнат в собствения си дом, каза българският евродепутат

Илхан Кючюк, Доктор хонорис кауза: Работя знамето на РСМ да се вее в Брюксел | StandartNews.com

„За мен е гордост да получа това академично признание точно днес, ден след като Република Северна Македония отбеляза своя национален празник - Деня на независимостта. За всяка държава този ден е специален. За мен обаче той има и допълнителна стойност, защото моята родина България е първата държава в света, признала независимостта на тогавашна Македония. Първа видя новите възможности за развитие на страната, първа й подаде ръка в трудните моменти на изграждане на модерната европейска държавност“. 

Това заяви евродепутатът Илхан Кючюк, след като бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Американския университет в Европа - ФОН за особения му принос в развитието на научното и образователно сътрудничество и утвърждаване на европейските ценности и култура във висшето образование. На церемонията присъстваха премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, председателят на Народното събрание Талал Джафери, посланикът на България в РСМ Авгел Ангелов, бившият министър-председател на РСМ Зоран Заев, евродепутати, народни представители на парламента в Македония, дипломати, представители на академичните среди.

„Като постоянен докладчик на Европейския парламент аз съм приел за своя кауза правото на Северна Македония напълно независимо да отстоява своето достойно място в Европа, да търси нови партньорства и приятелства. И вярвам, че с помощта и на България няма да е далеч времето, когато знамето на Северна Македония ще се развее в Брюксел, редом до тези на държавите-членки в ЕС“, каза още Илхан Кючюк.

Ето и цялата му реч:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ КОВАЧЕВСКИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СОБРАНИЕТО ДЖАФЕРИ,

УВАЖАЕМИ ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ГРУБИ,

УВАЖАЕМИ МИНИСТРИ,

УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

ВАШИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЦАНОСКИ,

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО РЕКТОР НА AMERICAN UNIVERSITY OF EUROPE – FON,

СКЪПИ ГОСТИ,

Винаги съм гледал на образованието като на жив организъм, като на дете, на което ежедневно трябва да се обръща специално внимание, за да се изгради като ценностна личност. Знанието не е вродено, никой не се ражда образован и знаещ, образованието само по себе си не променя света, но хората, избрали образованието имат пред себе си ясен хоризонт как да случат промяната. Образованието е знак за равенство, то дава продуктивни резултати, осигурява бъдещи лидери, дава увереност, образованието е правилният процес за трансформиране на съвременното общество. С тези думи бих искал да изкажа своята огромна благодарност на American University of Europe - FON и лично на Сефер Цаноски за честта да бъда удостоен със званието „Доктор хонорис кауза“. То е признание не само за мен като политик и гражданин, но и за партиите от либералното семейство, което представлявам и за които образованието е висша ценност в съвременния свят. То дава не само прогрес и развитие на всяко едно общество. Образованието е средство за приобщаване на народите, за свързаност на обществата. Образованието дава визията на една държава. А иновативното, модерно и качествено образование на световно ниво, което American University of Europe - FON предлага на своите възпитаници, е гаранция, че  Северна Македония уверено върви по ценностния път, който ще я направи част от евроатлантическия свят. 

За мен е гордост да получа това академично признание точно днес, ден след като Република Северна Македония отбеляза своя национален празник - Деня на независимостта. За всяка държава този ден е специален. За мен обаче той има и допълнителна стойност, защото моята родина България е първата държава в света, признала независимостта на тогавашна Македония. Първа видя новите възможности за развитие на страната, първа й подаде ръка в трудните моменти на изграждане на модерната европейска държавност. 

Аз самият като постоянен докладчик на Европейския парламент съм приел за своя кауза правото на Северна Македония напълно независимо да отстоява своето достойно място в Европа, да търси нови партньорства и приятелства. И вярвам, че с помощта и на България няма да е далеч времето, когато знамето на Северна Македония ще се развее в Брюксел, редом до тези на държавите-членки в ЕС. Северна Македония избра нееднозначния път да изгради мултиетническо общество, в което съжителстват всички. Охридският рамков договор положи основите на това съвместно съжителство, което се превърна в пример за мултикултурна демокрация. И днес това се оценява и от международните партньори. Северна Македония осъзнато избра пътя на добросъседството и приятелството, подписвайки договора с България през 2017 г. и Преспанското споразумение през 2018, които отвориха пътя на страната към НАТО и Европейския съюз. Днес Северна Македония е уважаван член на НАТО и сaмо преди няколко месеца пътя й към ЕС беше открит. 

Говорейки за Европейския съюз държа да кажа, че в него всяка страна влиза със своята история и идентичност. Така ще бъде и със Северна Македония. ЕС не претопява различията, а напротив - дава им възможност да се развиват. И това е най-голямото богатството на Съюза - неговото многообразие. Ние, европейците, имаме нужда от Северна Македония в ЕС. Имат интерес и всички съседи на Северна Македония, включително България като неин съсед.

Оказа се, че България и Северна Македония са близките далечни. Може би и това е съдбата на най-близките, понякога да са отдалечени. Най-честото обяснение за това е загубеното доверие и непознаването един друг. Скъсаните мостове могат да се възстановят само след изграждането на нови, казва в едно свое интервю нобеловият лауреат Иво Андрич. 

Пример за изграждане на мостове са партньорските отношения между American University of Europe - FON и Висшето училище по застраховане и финанси. Неговият ректор проф. Борис Велчев видя огромните възможности, които дава университетското сътрудничество на младите хора в Северна Македония и България. Сътрудничеството между двата университета в областта на докторските програми, възможността за двойни дипломи на студентите от Американския университет в Европа – FON, дават нови перспективи за професионално и кариерно развитие в Европа. И аз благодаря на проф. Борис Велчев и на ректора на University of Europe - FON проф. д-р Биляна Пулеска Янушевска, проф. Александра Сърбиновска-Дончевски и на целия екип за примера, който дават.

Още един такъв добър пример за сътрудничество е между Американския университет в Европа - FON  и ThriveDX, Израел, които много скоро съвместно откриват Cyber ​​Security Academy, която ще бъде регионален център за обучение на професионалисти в областта на киберсигурността.

Очаквам в най-скоро бъдеще да видим подобни партньорски отношения между организации и в други обществени, социални и икономически сфери. А защо да не стигнем и по-далеч? Защо да нямаме един ден и общи образователни програми, общи енергийни проекти, общи батальони в рамките на НАТО, обща дипломатически мисии, особено когато живеем в свят на ограничени ресурси?

Европа е континент на възможностите. И аз искам Република Северна Македония и особено нейните млади хора да имат достъп до тези възможности. Искам гражданите на Северна Македония да усетят ползите от членството в ЕС, така, както ги усещат гражданите на България, Гърция, Румъния. И аз ви обещавам, че ще продължа да работя за това. 

Уважаеми дами и господа,

днес на територията на Европа се води война, нещо за което бяхме забравили. Никой не допускаше, че ще дойде ден, в който отново ще властва правото на силния, а не силата на правото. Случилото се в Украйна промени ЕС. За първи път Съюзът предприе немислими досега действия. Но въпреки трудностите и последствията от войната съм убеден, че ЕС ще излезе по-силен и обединен, и от тази криза.

Съгласете се обаче, че истинско европейско обединение не може да се получи без страните от Балканите да се завърнат в собствения си дом. Не е достатъчно само декларативнотозаявяване, че те принадлежат към ЕС. Трябва да се създадат модели за краткосрочна и реалистична интеграция. Европейският съюз не може да бъде бавен и непоследователен, когато става въпрос за Западните Балкани. Най-малко сега, в тази сложна геополитическа ситуация, можем да си позволим да водим продължителни и безрезултатни преговори с Албания и Северна Македония. Членство на двете страни трябва да се случи в обозримо бъдеще. Същото се отнася и за Черна Гора. Босна и Херцеговина трябва да получи категорична европейска перспектива, получавайки статут на кандидат член. Сърбия и Косово трябва да установят отношения, които не ги връщат към миналото, а ги водят към бъдещето. И Косово да получи така очакваната визова либерализация. Интеграцията на Западните Балкани в ЕС освен, че е съществена част от моята професионална биография се превърна и в лична кауза. Званието, с което ме удостоявате ми дава още по-голяма мотивация и увереност да работя за европейското бъдеще на региона.

Благодаря Ви за вниманието!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай