Хванаха 500 "мъртви души"

Хванаха 500 "мъртви души" | StandartNews.com

Затварят училища, ако има много фиктивно записани ученици

Директорите със забележка, могат да бъдат наказани по 2 текста на НК

500 "мъртви души" в училище са били установени за миналата учебна година, съобщи вчера заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева. От тази година министерството започва масирани проверки за това къде в страната има фиктивно записани ученици. Министърът лансира и идеята това да бъде криминализирано, като за целта ще започне консултации с експерти на МВР и Министерство за правосъдието за промени в Наказателния кодекс.
Всъщност и в момента има два текста от Наказателния кодекс, по които могат да бъдат наказвани директори, записващи фиктивно ученици, посочи Ваня Кастрева. Единият от тях е свързан със съставянето на документ с невярно съдържание, за което кодексът предвижда

до три години лишаване от свобода

Другият текст е свързан с източване на публични средства. Досега обаче няма директори, давани на съд заради мъртвите души. Има няколко, които са наказани административно със забележка, а процедурите по санкционирането на останалите все още се точат и не се знае как ще приключат. Санкцията на финала ще зависи от решението на образователния министър Тодор Танев.

Веднага след началото на учебната година ще бъде сформирана и работна група съвместно с представители на МВР, която да обсъди какво още да бъде направено, така че за записването на фиктивни ученици да не се налага само административно наказание на директора.
500-те заловени от МОН "мъртви души" са били записани предимно във вечерна и самостоятелна форма на обучение, посочи Кастрева. Тоест, това са ученици, които по принцип рядко се явяват в класните стаи, но въпреки това не са си направили труда да посетят училище нито веднъж. Според Кастрева е много трудно да се направи проверка на трайно непосещаващи училището ученици, но регионалните инспекторати са се справили отлично. От тази година на сайта на МОН има и линк, на който могат да се подават сигнали за подобни случаи заедно с трите имена на конкретния ученик. По думите на Кастрева

вече има пет сигнала

които са от София-град, София-област, Пазарджик. Усилено се говори и за промени във финансирането на училищата, така че делегираните бюджети да бъдат превеждани не накуп, а на части, за да не изтичат излишно публични средства в неясна посока. Кастрева обаче заяви, че това тепърва ще бъде обсъждано. В петък пред шефовете на регионалните инспекторати министър Тодор Танев заяви, че в резултат на прекратяване на практиката за фиктивно записване на ученици в системата ще останат 20 милиона лева, които могат да бъдат усвоени за други цели. Кастрева подчерта също, че промените във финансирането на училищата ще бъдат въведени след приемане на закона с така наречения "държавен стандарт за финансиране". Все още не е ясно какво ще представлява той, но усилено се говори за корекция на делегираните бюджети, така че принципът "Парите следват ученика" да не бъде единственият фактор при определяне на държавната субсидия за едно училище. В момента причината директорите масово да поддържат "мъртви души" в дневниците си, са свързани с това, че всяка отписана "ходеща субсидия" би отнела на училището 1300 - 1400 лева, колкото е единният разходен стандарт на ученик.

Съществуват обаче цели региони, където основно поради гурбета училищата се препитават с парите за "мъртвите души" и оцеляват само благодарение на тях. В много от тях децата отсъстват с месеци, защото родителите им работят в чужбина, но не им се поставят отсъствия. Запитана какво ще се направи с тези училища, ако бъдат констатирани много фиктивно записани деца и бюджетът им бъде орязан, Кастрева посочи, че може да се пристъпи и към "оптимизиране на училищната мрежа". Това на практика означава закриване на училището и пренасочване на останалите реално записани деца към друго средищно училище в региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай