Голям ден! Инициатива за 15 септември

Парите, които биха дали учениците за цветя да отидат за каузи

Голям ден! Инициатива за 15 септември | StandartNews.com

За над 700 000 ученици и 2000 училища в цялата страна удари първият звънец.

Един от 57-те хиляди първокласници е Ема, която с огромно вълнение прекрачи прага на столичното 22-ро училище за първи път. Пред камерата на Bulgaria ON AIR тя сподели, че изключително много се вълнува и няма търпение вече да пише.

Неин първи учител ще бъде Красимир Димитров, за когото това е поредният първи клас. Въпреки това, вълнението му от новото запознанство с учениците остава голямо.

"Щастлив, много обичам първи клас. Това е един много хубав празник в България - тръгването на училище и първият учебен ден. И родители, и деца са много щастливи, харесвам тази емоция. Двете неща, които съм си поставил като цел, е да мислят и да се научат да бъдат щастливи", призна той.

Столичното 32-ро училище, откъдето тръгна и вчерашното шествие в памет на Филип, който бе прегазен на пешеходна пътека в центъра на София, днес посрещна учениците си с притаен дъх и надежда да няма нито един пострадал ученик повече.

"Ние не можехме да останем безучастни. Ние трябваше да реагираме, защото тази война тук, сега и веднага трябва да бъде спряна. "Нямаме повече деца за убиване" казват журналистите - ние го подкрепяме. Защото не може всеки ден да убиват млади хора, а не само млади. Трагично е, страшно е, когато си отиде един млад живот. Ние загубихме два такива в рамките на 6 месеца - Явор и Филип", коментира директорът на 32-ро СУИЧЕ "Св. Климент Охридски" - д-р Нели Киркова - Костова.

Днес 32-ро училище, както и в много друго в страната, имат и друга кауза - "На 15 септември без цветя на училище". Целта ѝ е парите, които учениците биха дали за цветя, да бъдат дарени в помощ на пострадалите от наводненията в Царево.

"15 септември винаги е свързан с много усмивки и с много цветя. Прекрасно е децата ни да демонстрират, да показват любовта си и признателността си към своите учители, подарявайки им цветя, но всъщност могат да го направят по един по-прекрасен начин, защото ние възпитаме в нашето училище, опитваме се да го правим ежедневно, че да обичаш ближния значи да обичаш и себе си", допълни директорът.

Възпитаниците на училището с радост приемат идеята и още от рано сутринта пускат пари в кутията за дарения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай