Фандъкова провери ремонта на култово училище

Сградата е позната като старото военно окръжие

Фандъкова провери ремонта на култово училище | StandartNews.com

„Поставихме си за цел да възстановим сградата на 43-то училище „Христо Смирненски“ и тя да стане паметник на културата”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при проверката на реконструкцията на учебното заведение, което се намира на бул. „Сливница“ 45.

„Искам да изразя своята радост, за това, че се намираме пред една сграда, която беше абсолютна руина. Тя е създадена преди 110 години от бежанците, българските македонци дошли в този квартал в нашия град. Бедни хора, но са събрали пари, за да си построят училище“, добави Фандъкова. По думите ѝ сградата е била зарязана от десетилетия.

„Ние я познаваме като старото Военно окръжие. Сградата не се води паметник на културата. Ние си поставихме за цел да я възстановим, да се използва за учебно заведение, за което нашите предци са я построили и съответно да поискаме да стане паметник на културата, защото наистина е много красива, стойностна и ценна за хората и за район „Илинден“, обясни кметът.

„Благодаря на кмета и на екипа му, защото той работи наистина със сърце и душа, за да може на първият учебен ден децата да прекрачат прага на училището“, допълни още Фандъкова.

„Пожелавам успех и на добър час на всички ученици, учители на София в утрешния ден и разбира се много радост и удовлетворение на всички родители, които изпращат утре децата си“, добави Фандъкова.

Тя коментира, че инвестициите в 43-то училище са около 4 млн. лв., финансирано е от Оперативната програма „Региони в растеж“. „Благодаря на Министерството на регионалното развитие и на управляващия орган. Успяхме да защитим тези средства пред Европейската комисия, с които подобряваме средата в училищата и детските градини на София“, добави Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай