Електронният дневник намали отсъствията

Едва намерихме учител по математика, търсихме дори в социалните мрежи, казва Ален Александров, директор на 51-о СУ "Елисавета Багряна"

Електронният дневник намали отсъствията | StandartNews.com
  • Едва намерихме учител по математика, търсихме дори в социалните мрежи, казва Ален Александров, директор на 51-о СУ "Елисавета Багряна"
  • Младите ми учители никога не са писали в бележник на хартия
  • Смесваме знанията за древна Гърция литература, история и физкултура
  • Ще правим мини възстановка на древните олимпийски игри
  • Вземаме стажанти веднага след завършване

- Господин Александров, от следващата година 51-во СУ става иновативно училище. Какво ще промени това?
- Ние кандидатствахме за иновативно училище, след като преценихме, че може да имаме достатъчно предметно базирани връзки, които да създадат възможност децата да изучават един проблем в цялостния му контекст. Ето например, учителите ни в пети клас по български език и история установиха, че учениците изучават паралелно гръцката митология и историята на Древна гърция. Към тях се присъединиха и преподавателите по физическо възпитание и изобразително изкуство, за да можем да свържем нишките на една епоха, което децата трудно биха направили сами. Сега те ще трябва да установят връзката на древните митове и богове с историята на елините, а по физическо възпитание ще разиграем мини олимпийски игри с петте основни спорта, които са били в началото им. По изобразително изкуство пък децата ще могат да рисуват сюжети от древна Гърция.
И това няма да се случи само в пети клас. Ние не искаме въпросните уроци да са някакъв своеобразен фоейрверк - тоест, направихме един урок, и искаме всички да го видят. Желаем това да се случи в много други класове, при това да не бъде еднократно.
- Какво още ще направите в тази насока?
- При учениците в прогимназията искаме да направим така наречения "зелен щит" на училището. Това означава децата да се включат по линия на няколко учебни предмета. по математика да изчислят площта, където да бъдат засадени зелените растения до оградата, също и да пресметнат бюджета, който ни е необходим за покупката им. По биология трябва да преценят кои са най-подходящите растения, по предприемачество, да пресметнат откъде може да се намерят пари за финансирането на този зелен щит. Това е и интересно за децата, и ги ангажира с работа, която е свързана конкретно с тяхното училище. В по-горните класове пък разговаряхме с учителите по история и решихме да се опитаме да направим нещо необичайно, свързано с Първата световна, както и с Междусъюзническата война. Целта ни е да накараме учениците да възприемат различните гледни точки на участниците - тоест да възприемат ролята на историци от различните държави - България, Сърбия, Румъния, Македония, Турция. И да представят гледната точка на съответната държава за това, което се е случило през войната. По същия начин подхождаме и с темите от по-новата ни история - например караме децата, условно казано, да възприемат случилото се от девети септември до десети ноември от гледните точки на вестниците "Демокрация" и "Работническо дело". Говоря съвсем условно, но задачата на децата е да разберат, че един исторически период може да бъде възприеман по различен начин, а не само в черно и бяло. Нашата цел е учениците да могат да интертпретират онова, което се е случило, и да съзнават, че към миналото има различни гледни точки. Това се и опитваме да им покажем.
- Вие сте едно от училищата, които първи въведоха електронните ресурси като част от школския живот. Какво ново има в тази посока?
- Да, всъщност, когато ние въведохме електронния дневник, бяхме едни от първите три или пет училища, които го направиха. Когато тази година назначих най-младите учители, които само преди година бяха стажанти при нас, те дори и не бяха работили с хартиен дневник, нито бяха попълвали хартиени бележници - за тях това беше архаизъм. Радвам се, че сега и министерството стимулира училищата да го използват, защото е-дневникът е много по-бърза и добра комуникация с родителите. Той например много бързо намали отсъствията, защото родителят още в началото на първия час получава онлайн информация, че на Гошо е написано отсъствие, обажда му се и Гошо идва за следващия час. Родителите получават също точни данни за това каква оценка е получило детето им и на какво е било изпитано, така че да имат възможност, ако трябва, да се свържат с преподавателя и да разберат върху какво трябва да наблегне ученикът. Говорим с родителите, особено в малките класове, да дават на родителите не само отрицателната, а и колкото може повече позитивна информация как се справя детето им. Това е начин да мотивираме и децата, а особено в начален курс те много се радват на това.
- Какви други онлайн ресурси използвате?
- Успяхме да олекотим раниците, като позволихме на децата да носят само личните си таблети. И без това учебниците вече са налични в електронен вариант, така че децата да използват онлайн ресурсите, вместо да носят 7-8 килограмови раници. Ако някой иска, може да си носи учебника, но всъщност напоследък цената на един качествен таблет вече е съизмерима с цената на комплект учебници за гимназия. А и може би е дори по-евтин. Използваме и няколко образователни платформи, чрез които учениците много по-ефективно могат да получат допълнителна информация към основните си уроци. Едната от тях е "Гугъл класна стая", където учителите могат да качват допълнителни ресурси, а и задачи, които децата да решават. Има и допълнителни варианти - например от определен час да се качи задача, които децата да решат. Всеки клас си има своя виртуална класна стая. След определен час времето приключва, а децата получават в реално време резултата си и знаят къде са отговорили правилно. Работим с няколко вида образователни ресурси, като някои от тях са от чужбина. Една неправителствена организация специално заплаща за превода на масивите на една от тях, защото може да се получи така, че в Австрия темата за сърцето да се учи в девети клас, у нас в десети. Благодарение на българския превод и тази информация се подрежда в синхрон, така че и учители, и деца да я ползват в съответния клас.
- Вие и тази година показахте в социалните мрежи посрещането на новите си учители. Какъв е Вашият критерий да подберете преподавател сред толкова много кандидати?
- В интерес на истината, не бих казал, че кандидатите са толкова много. Поне по математика и природни науки. По математика например така и не успяхме да намерим добър кандидат по традиционните канали и се наложи да прибегнем до социалните мрежи и до лични контакти. Няма много кандидати за учители по математика и природни науки, дори в София. Виж, по български език и литература е друго, а по история имаше 30.
- Как успяхте да подберете един кандидат между 30?
- Смятам, че подбрах човек, който е млад и който е мотивиран да работи в тази професия. Обикновено за мен важното, когато избирам нов преподавател, е дали в него има творческа искра. Аз знам, че един човек с магистърска степен по история има научната подготовка да преподава от пети до седми клас. Затова и за мен по-важното е друго - дали и как той ще може да комуникира с учениците. Как ще общува с родителите. Обикновено питам кандидатите какво различно биха направили, за да привлекат вниманието на учениците върху материала. Ако открия творческа искра, значи този човек трябва да бъде назначен. Тази година например, тъй като ние сме базово училище на Софийския университет, през нашите класове като стажанти преминаха двадесетина студенти. Ние ги наблюдавахме и си харесахме част от тях. И от тази година са част от екипа ни.
- Тази година има нови изпити в десети клас. Как мислите, трябва ли изпитите да останат в същия формат?
- Изпитите в десети клас са нещо различно, защото те не служат за кандидатстване. но аз винаги съм казвал, че тези в седми и дванайсти клас служат за две неща - за измерване на придобитите знания и за кандидатстване - тоест ние използваме придобитите знания, за да мерим две различни неща. Това би трябвало да се промени.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай