Електронната студентска книжка е и банкова карта

Готвим приложение за дистанционното обучение, но университетът е пуст без младите хора

Електронната студентска книжка е и банкова карта | StandartNews.com

 

  • Готвим приложение за дистанционното обучение, но университетът е пуст без младите хора

УНСС стана първият университет у нас, който назначи заместник-ректор по киберсигурността. Това е доц. д-р Росен Кирилов. Той ще предприеме първите мерки в защита на личните данни на студентите, които ползват онлайн студентски книжки. Във вуза има и разработена магистърска програма по киберсигурност.Ректорът проф. д-р Димитър Димитров обоснова избора с думите, че "УНСС е водещ университет в дигитализацията и през последните години разви много своята информационна инфраструктура, въведе електронни студентски книжки, електронни главни книги, електронно подписване на изпитните протоколи, създаде електронна платформа за обучение, което ни помогна, когато вирусът ни изненада много бързо, буквално за два дни да преминем в дигитална среда на обучение". Проф. д-р Димитър Димитров отбеляза, че "ситуацията, в която ни се наложи да живеем и работим, ни показа не само колко важна е дигитализацията, но и че потенциалът в тази област е огромен. Тази година информационните технологии много се развиха, а оттук нататък ще дават още повече възможности, което от само себе си налага въвеждането на новата заместник-ректорска позиция", допълни проф.Димитров.

  • Има предложения тя да се ползва и в транспорта, казва доц. Росен Кирилов в интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Доц. Кирилов, УНСС е първият университет, която назначава заместник-ректор по киберсигурността. Какво наложи това?

- Предизвикателствата в съвременния свят са много. А с предизвикателствата около пандемията, засилването на дистанционното обучение и изобщо работата в дистанционна среда много силно се постави въпросът за дигитализиране на работата, както и за сигурността на тези заинтересовани страни. Нашият университет е осъзнал тези предизвикателства и много бързо премина към обучение в електронна среда. Но това вече поражда следващите въпроси - как да защитим цялата тази информация, всички решения, които вече са достигнати. Ние сме първият университет, който има електронна студентска книжка и съответно намеренията на ръководството са това да се надгражда.

- Какви мерки ще предприемете Вие като заместник-ректор за осигуряване на по-сериозна защита?

- Моят ресор е свързан както с дигитализацията, така и със сигурността, така че ще работим и в двете сфери. Данните показват, че каквито и мерки да се предприемат, ако те не са обвързани в един цялостен пакет, няма да се задействат. Добре е да гледаме и на дигитализацията, и на сигурността в един по-общ план и така ще постигнем по-цялостни резултати. Това е валидно за всички големи организации в съвременния свят.

- Бихте ли дали конкретни примери какво още ще се дигитализира в услугите за студентите?

- Ние имаме електронна студентска книжка, която е и банкова карта. Нашите студенти въобще нямат студентски книжки на хартия - това е едно иновативно решение, което е направено през годините. От тази година и магистрите вече имат електронни студентски книжки. Оттук-нататък тръгват много идеи. При всяко положение трябва да имаме разработени различни мобилни приложения за студенти. Вашите читатели, предполагам, вече знаят, че младите хора могат да кандидатстват и да се записват изцяло онлайн за студенти. А това трябва да премине в едно приложение, което им помага да работят по-нататък и със студентските си задания, и със студентските права. Чувам някои инициативи дали студентската книжка не може да се използва и като документ в градския транспорт. И много други приложения могат да се намерят. Тя има чип, така че могат да се намерят десетки приложения, но ние искаме да предоставим най-доброто на нашите студенти, при това такова, което може да се очаква от един водещ университет.

- УНСС ще го прави със собствени сили или ще го отдаде на аутсорсинг?

- Предстои ни да преценим дали можем да го възложим на нашата собствена организация, или да го възложим на външен изпълнител. Става дума за човешки, финансови и времеви възможности. Вероятно в един момент ще вземем решение някои от дейностите, които изискват по-специфична помощ от външни компании, да им бъдат възложени.

- Можем ли да смятаме, че след време ще има изцяло неприсъствени изпити за прием в УНСС?

- Във времето, когато правехме обучение в електронна среда, ние доказахме, че можем да го направим качествено и студентите ни се справят добре. Ние направихме и няколко проучвания сред студентите и данните показват, че университетът се е справил на много високо ниво, но липсва живият контакт между преподавателя и студента, провеждането на стажове и най-различни дейности, за които се иска да работят в екип. Това не може да бъде подминато, така че ние ще разширим възможностите за работа с платформи и дигитално обучение, но на нас ни липсват студентите, когато ги няма в университета, а в момента той е празен. Иначе приемът ни може вече да е изцяло в дигитална среда. Ще усъвършенстваме приема в дигитална среда, така че студентите да могат да кандидатстват директно от дома си.

- А имало ли е опити за хакване на системата и за източване на лични данни на студенти?

- Току-що поех този ресор и в момента правим одит на системата за сигурност. Целта ни е всички ,с които работим в дигитална среда, да се чувстват защитени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай