Договориха нови бонуси за учителите

Учителите, които водят допълнителни уроци ще получават по 15 лв на час

Договориха нови бонуси за учителите | StandartNews.com

С анекса към трудовия договор на учителите се дават и допълнителни 10 дни платен годишен отпуск за по-ефективно възстановяване след домашно или болнично лечение на коронавирус на всички от системата на образованието.

Затова се договориха синдикатите с министъра на образованието Красимир Вълчев и разписаха правото на допълнителен платен отпуск в анекс към Колективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование.

Документът предвижда още минимална заплата от 1300 лева за старши учител и старши възпитател, а за главен учител и главен възпитател началното възнаграждение ще бъде 1350 лв. Договорени са по-високи прагове и за специалистите с ръководни функции. Новите основни минимални заплати ще влязат в сила от 2021 година.

По време на пандемии, епидемии или енергийни кризи, при които е въведено извънредно положение у нас пък работодателите трябва да изплащат допълнително по 30 лв. месечно на своите служители за компенсиране на разходите им за консумативи.

Ако даден учител дава допълнителни консултации на отсъстващи повече от 10 дни деца, той ще получава по 15 лв на час. Бонусът е и за всички педагози, които провеждат допълнителни уроци с учениците, които са преминали към дистанционно обучение по свое желание по време на пандемията и учат несинхронно.

Според Колективния трудов договор държавата и социалните партньори са задължени да осигурят дигитални устройства за работа в електронна среда. От друга страна се предвиждат законодателни промени, с които да се търси отговорност от родителите на ученици, злоупотребили с предоставените им устройства. Обсъжда се те да бъдат лишавани от социални помощи. Преди време министърът на образованието съобщи за случаи, в които родители продават предоставените на децата им устройства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай