Добро образование - добра заплата

МОН стартира проект за по-добри резултати и финансиране от 151 млн. лв.

Добро образование -  добра заплата | StandartNews.com
  • Всяка трета жена и всеки пети мъж е с диплома за висше
  • МОН стартира проект за по-добри резултати и финансиране от 151 млн. лв. 

 

"Стандарт" потърси отговорите на въпросите, които касаят всички завършващи ученици и студенти. Как да се реализират успешно? Какви перспективи предлага родното ни образование и защо трябва да изберат обучението у нас пред това в чужбина.

Данните от извършеното преброяване през 2021 г. показаха, че 25,5% от българите имат висше образование, което е значително увеличение за последните 10 години. Жените обаче увеличават преднината си пред мъжете по образователен статус - всяка трета жена е с диплома за висше образование, докато при мъжете делът на висшистите е 21,5%.

През миналата година безработицата е намаляла с 1.0 процентен пункт за всички възрасти спрямо предходната 2021 г. Делът на висшистите от населението на възраст 25 - 34 е 33.8%. 

Незаетите и неучастващи в образование и обучение от населението на възраст 15 - 29 навършени години са 15.1%. Към 7 септември 2021 г. броят на лицата с висше образование е 1 560.0 хил., или всеки четвърти (25.5%) в България е висшист. В регионален аспект най-висок е относителният дял на висшистите в област София (столица) - 43.6%, следвана от областите Варна (30.7%) и Пловдив (25.2%), а най-нисък е в областите Кърджали (14.0%), Търговище (15.5%) и Разград (15.7%). Делът на неграмотното население е по-висок в селата (2.3%) отколкото в градовете (0.9%). Най-висок е относителният дял на неграмотните в областите Сливен (5.0%), Кърджали и Ямбол с по 2.6%, а най-нисък е в област София (столица) - 0.4%.

По данни на НСИ в България има 54 висши учебни заведения - университети, висши училища и самостоятелни колежи.

И ако излезем от сухата статистика трябва да споменем още, че ЕС подкрепя усилията на държавите членки за предоставяне на възможно най-добро образование и обучение на техните граждани. Съюзът също така подкрепя многоезичието в Европа, като подпомага преподаването и изучаването на езици, насърчава мобилността на студентите, стажантите, преподавателите и младите хора и улеснява обмена на информация и опит.

От тази година Министерството на образованието започна нов проект  - "Успех за теб" по програмага "Образование" - 2022-2027 г., съфинансирана от ЕС. Тя ще даде възможност на училищата с комплекс от дейности да помогнат учениците да подобрят образователните си резултати. По-голямата продължителност на проекта - пет години, ще позволи за по-добро усвояване на придобитите умения и постигане на по-добър ефект. С финансиране от 151 123 000 лева училищата ще могат да подкрепят близо 100 000 ученици и техните родители. В края на всяка учебна година ще се проследяват резултатите на учениците и ще се прави анализ на работата с тях, информират от МОН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай