Дистанционното учене носи пропуски в знанието

Колегите се отдръпват от ваксинирането, казва Диян Стаматов

Дистанционното учене носи пропуски в знанието | StandartNews.com
  • Колегите се отдръпват от ваксинирането, казва Диян Стаматов в интервю за вестник "СТАНДАРТ"

- От няколко дни малките ученици учат отново присъствено след дистанционното обучение. Как реагират децата на тези обрати, имат ли някакви притеснения?
- Учениците много бързо се адаптират. През първия  ден след завръщането от коледната ваканция веднага започнаха учебния процес. Колегите споделят, че децата в момента дори имат по-положително отношение към учебния процес, може би защото дълго време бяха в дистанционен формат. Може би по-различното е, че в предишни години първите дни децата разказваха къде са били през ваканцията, какво са правили, а тази година поради специфичната ситуация веднага започнаха с новите уроци.
- Психолозите Ви имат ли повече работа?
- Работата им е доста и прави впечатление, че децата със специфични образователни проблеми имат много по-голяма потребност от присъствено обучение. Може би на тях по-силно им се е отразило всичко това и се налага да се провеждат повече такива консултации. Макар че ние и в дистанционния формат продължихме да имаме присъствени консултации с тези деца.
- А как се отразява на големите ученици тази много по-продължителна изолация?
- Нагласите и желанията им са за реален учебен процес. Вчера имах час с десетокласници, чийто първи въпрос беше: "Кога се връщаме?" И тяхното желание да се върнат в реална среда не е толкова за учене, колкото за нормално социално общуване, което в момента е сериозен дефицит.
- А има ли дефицити по отношение на усвоения материал?
- Със сигурност. Въпреки че моето мнение е, че се справяме много добре с дистанционното обучение и една огромна група училища, над 70%, много добре се справят с електронните платформи. Но няма как да няма дефицити, защото натрупването от втория учебен срок на миналата година, прюс две трети от първия срок на тази година, е прекалено дълго време, за да няма пропуски. Понякога става дума за съвсем елементарни неща, които трудно могат да бъдат представени в дистанционен формат. А и концентрацията на учениците много бързо се променя. Така че е добре да се върнат присъствено. Тук обаче има и един друг проблем - вярно е, че учителите ще бъдат втора вълна ваксинирани, но забелязвам, че при нас бройката на желаещите намалява дори спрямо периода преди нова година. От 120 души педагогически персонал, преди желаещите бяха над 30, а сега са около 25 съгласно списъка, който трябва да подам. Мисля, че вината за това е и на специалистите, които не бяха единни в посланията си и накараха хората да се разколебаят. Аз лично смятам, че трябва да вярваме на науката, защото именно ваксините са помогнали на човечеството да оцелее.     

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай