Директори с остра позиция към Министерство на образованието

В училищата няма финансов ресурс за реализация на промените

Директори с остра позиция към Министерство на образованието | StandartNews.com

Недоволство сред училищни директори заради предложението на Министерството на образованието и науката за увеличаване на броя на часовете по български език и литература, математика и география в прогимназиалния етап, съобщава БНР.

Идеята за това е на предишния екип на МОН начело с министър Николай Денков и е в отговор на указание на здравното министерство за намаляване продължителността на часовете в 5, 6 и 7 клас от 45 на 40 минути. Целта е да има равнопоставеност между всички ученици от тези класове, тъй като в момента часовете в прогимназията са по 40 минути само в училищата, в които се учи на две смени.

В становище до служебния образователен министър Сашо Пенов обаче директори алармират - в училищата няма финансов ресурс за реализация на тези промени, приемането им би довело до ежедневна седемчасова нездравословна натовареност на учениците, не са налице и достатъчно учители, които да поемат увеличения брой часове.

Въвеждането на 40-минутни часове ще съкрати общото време за обучение и това ще се върху усвояването на материала особено по ключови предмети като български език и математика, които се изучават с най-голям брой часове, предупредиха в края на миналия месец от Министерството на образованието. И затова предложиха - да се увеличи броят на часовете по български език с половин час седмично в 5 и 6 клас и по математика - също с половин час в 5, 6 и 7 клас.

От екипа на Николай Денков посочиха, че проведените анкети сред учители и ученици за учебните програми показват необходимост от увеличаване и на часовете по география и икономика в 5 клас - също с половин час седмично.

Срещу тези предложения обаче със становище до служебния министър на образованието излязоха от Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Те предлагат на служебния образователен министър Сашо Пенов да не прилага наредбата за увеличение на броя на часовете по български език, математика и география в 5,6 и 7 клас.

Според Величка Таседжикова, директор на 70 ОУ „Св. Климент Охридски“ в  София, броят на часовете в 5, 6 и 7 клас не е недостатъчен.

Увеличаването на броя на часовете в прогимназиалния етап ще доведе и до застояване на децата на едно място, опасяват се училищните директори.

Директори предупреждават, че ако броят на учебните часове в прогимназията бъде увеличен, за училищата това ще означава нужда от повече средства и повече преподаватели.

Предложенията за увеличаване на броя на часовете по БЕЛ, математика и география в прогимназиалния етап са в процес на обществено обсъждане до 22 август. Ако бъдат приети, ще влязат в сила наесен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай