Директори: Изпитите за 4 и 10 клас без оценка

Абитуриентите да се върнат в училище на 5 април, настояват от Съюза на работодателите в системата на народната просвета

Директори: Изпитите за 4 и 10 клас без оценка | StandartNews.com

Националните външни оценявания в 4. и 10. клас да се проведат по предварително обявения график, но да не са задължителни. Да не се поставя оценка, а резултатите да са само ориентир за корекция на учебните програми.

За това настоява Съюзът на работодателите в системата на народната просвета след продължителни консултации с училищни директори и преподаватели от цялата страна, пише "Марица".

Позицията на браншовата организация е в двата дни между локдауна и пролетната ваканция – 1 и 2 април, учебните занятия отново да са в електронна среда и учениците да не се връщат в клас.

За дванайсетокласниците се настоява да се върнат към присъствена форма от 5 април, според графика си за учебното време;

От 12 април, когато свършва пролетната ваканция,  да бъдат възстановени присъствено учебните занятия за детските градини, за начален курс в училище и за поне още три випуска на ротационен принцип, като бъде приложена редуване присъствено за по 5 учебни дни и след тях преминаване в електронна среда. 

Съюзът на работодателите в системата на народната просвета държи веднага след априлската ваканция да бъдат оповестени промените в изпитното съдържание за НВО в 7. клас и ДЗИ в 12 клас, като бъдат съобразени с продължителното провеждане на обучение в електронна среда.

Организацията няма да се противопостави на МОН, откъдето вече организират НВО в 4. и 10. клас. Но смята за по-удачно явяването на тези тестове да е по желание и без оценка, а резултатите да са само база за промени в учебните програми. 

По отношение на НВО в 4.- клас и досега оценката не влияеше на успеха на ученика. Но резултатите на десетокласниците се вписват в дипломата за завършена първа степен на гимназиално образование за учениците от обединените училища и служат за кандидатстване при допълнителния прием в гимназиите - за завършване на средно образование.

Според директорите при вече втора учебна година обучение от разстояние в електронна среда, е абсолютно наложително в края на тази да бъдат планирани и проведени присъствено изходни външни оценявания по всички предмети във всички класове, Уточнява се те да бъдат без оценка, която да влияе на годишния успех на ученика, а резултатите да се имат предвид за установяване на наличните дефицити и пропуски в нивото на усвояване на учебния материал. Логично след това е необходимо да се организират дейности за компенсиране. 

Миналата година изпитите в 4. и 10. клас бяха отменени заради пандемията, а от НВО в 7. клас и от изпитните варианти за матурите отпаднаха темите, изучавани по време на онлайн занятията. Така системата на практика не засече до какво е довело обучението от разстояние по отношение на подготовката.

Общото мнение на учители и директори е за трупане на сериозни дефицити. Както „Марица“ писа, входното ниво в Пловдивска област показа влошаване на успеха средно с една единица. На национално ниво обаче данните не бяха обобщени, а наваксването остана ангажимент на преподавателите, като бе взето решение и за удължаване на настоящата учебна година заради пропуските.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай