Десетокласниците с голям провал на изпитите

Не събрали и средния брой точки

Десетокласниците с голям провал на изпитите | StandartNews.com

Средният резултат по български език и литература на националното външно оценяване в 10- клас е 22,50 точки от максимум 50 или те едвам са дали 45% верни отговори. Успехът по математика е дори и по-нисък – средно 13,84 (27,68%).

Общо 96 са работите с нула точки, като девет ученици нямат нито един верен отговори и по двата предмета. Нито един десетокласник не е постигнал максимален резултат и на двата изпита, става ясно още от анализа.

Само трима десетокласници са успели да съберат 48 от 50 възможни точки на изпита по български език и литература. Въпреки че средните резултати по математика са по-ниски, има 29 ученици с максимален брой точки. 285 пък не са решили правилно нито една задача.

Сред регионите с най-високи резултати и по двата предмета се нареждат София, Смолян, Варна, а на опашката остава Разград. Прави впечатление силното представяне по математика на десетокласниците от Ямбол и от Кърджали, които по български език и литература са показали значително по-ниски резултати в сравнение с учениците от останалите региони.

Училищата с най-високи резултати и по двата предмета са предимно математически и езикови гимназии от големите градове – София, Бургас, Пловдив, Варна, Русе. Място сред тях по математика са намерили също ПГ „Св. Климент Охридски“ в Елхово, както и СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Неделино.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай