Денков каза кои деца няма да се тестват в училище

Страховете са неоснователни, твърди министърът на образованието

Денков каза кои деца няма да се тестват в училище | StandartNews.com

Щадящите тестове за малките деца и ученици ще действат, докато заболеваемостта да падне до 100 на 100 000 души или докато не падне четвъртата вълна. Надявам се да се преброим със страховете, защото са неоснователни. Политиците се заиграват със страховете на хората, но те не трябва да им вярват. Денков заяви пред БНТ, че децата, които са преболедували и имат антитела няма да бъдат тествани и ще си влизат в училище със зеления сертификат. „Маската и мерките, които взимаме вървят в комплект във всички страни, защото намалява риска от заразяване. Част от хората не разбират, че се намираме в кризисна ситуация. Това е извънредна ситуация и ние трябва да се справим с нея“, настоя служебният образователен министър. 

Той отбеляза, че има общини, в които децата продължават да бъдат на училище, но са с ниска заболеваемост. „Трябва да си направим избора, както направихме избора да не се ваксинираме.

Обръщам се към родителите, чуйте най-сетне – имаме 17 деца починали от коронаворус, не можем да позволим взрив на болните деца от коронавирус в училищата, защото ще има необратими последици“, отсече Николай Денков пред БНТ. 

Според него трябва да убедим родителите, че осигуряваме безопасна среда. Денков добави, че служебното правителство може да направи само най-доброто спрямо настоящата ситуация. Ако някои може да предложи нещо по-добро, съм готов да слушам мнения и съвети, призова Денков. 

Той посочи, че ако някое дете е заразено, ще си остане вкъщи и няма да заразява другите. Около 10-15 септември имаме понижение на заболеваемостта, а след 15 септември тръгва нагоре. От месеци ние се борим с напълно рационални и необосновани страхове на хората за тестването на децата. Досега съпротивата срещу тестване беше на 100%, а сега изборът е или децата са вкъщи, или да се тестват, посочи Денков.

Тестове имаше и досега, като само две училища нагледно показаха как да могат да се използват тестовете, открои Николай Денков.  Той посочи, че МОН и МЗ в момента имат всички аргументи да не пуснат децата в училище без тестове, защото ако се разболеят последствията ще бъдат много големи. Днес ще поръчаме единият от типовете тестове, а следобед има отраслов съвет със социалните партньори, като ще бъде обсъдено дали да поръчаме и втория тип тестове.

Поръчката е разчетена да има тестове за 1 месец и ако потръгнат нещата добре, ще продължим нататък с 5-7 клас, увери Денков. 

Служебният образователен министър Николай Денков има среща и с ректорите на ВУЗ-овете, като трябва да бъдат отворени университетите. Той иска да чуе ясен план кога ще бъдат отворени университетите със зелените сертификати с аргумент, че само това е правилният начин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай