Бригадите в САЩ отложени, а не спрени

Програмата се регулира от Държавният департамент на САЩ чрез спонсориращи организация

Бригадите в САЩ отложени, а не спрени | StandartNews.com

Бригадите в САЩ засега са само отложени, а не спрени, се казва в изявление на шест организации, които изпращат студенти по програмата Work and trevel.

Към момента това отлагане е за след 13 май и дори не засяга сроковете, в които част от студентите трябва да пътуват. По-нататъшните решения ще зависят от това как се развива пандемията от коронавирус.

Организациите посочват, че програмата се регулира от Държавният департамент на САЩ чрез спонсориращи организация и американски работодатели като към настоящия момент не е спряна от приемащата страна.

„Разпространението и овладяването на пандемията с коронавирус в цял свят ни поставя в динамична ситуация, която изисква ясна и навременна информация от компетентни органи, от които зависят краткосрочните планове на всички нас, включително и студентите, които са се записали по програмата WAT това лято. Съзнаваме, че в условията на извънредно положение Националният оперативен щаб за борба с COVID 19 е овластен да предлага решения и предприема мерки, свързани със здравето и безопасността на хората. Самият щаб многократно заявява, че мерките зависят от динамиката и развитието на ситуацията. Когато става дума за международни програми, те зависят и от волята и решенията и на приемащата и на изпращащата страна“, пише в позицията.

„Като благодарим на българското правителство, на българските медици и на Националния оперативен щаб за регулярната информация, обръщаме внимание, че съобщения за спиране на програми, продукти и дейности към настоящия момент, близо 2 месеца до старта на определена програма, за която записванията са вече приключили, създава ненужна паника и вземане на прибързани решения, които са в ущърб на всички“, казват още организаторите. Те апелират към студентите, които вече са организирали своето пътуване, да запазят спокойствие и да изчакат периода на извънредното положение.

Повод за разпространяването на слуха, че бригадите спират, бе изявлението на ген. Мутафчийски в отговор на въпрос „Хиляди студенти се канят да заминат на бригади“, който отговори с чувство за хумор „Хиляди студенти не се канят да заминават никъде“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай